Google gestart met Find My Device om je telefoon of andere gadgets terug te vinden

©Bright

Google gestart met Find My Device om je telefoon of andere gadgets terug te vinden
8 april om 20:33
Laatste update: 8 april om 22:13

Google is vandaag begonnen met de uitrol van zijn nieuwe netwerk om gadgets op afstand terug te vinden. Dat werkt zelfs wanneer je apparaat is uitgeschakeld. 

Het netwerk, genaamd Find My Device, kan in eerste instantie verloren Android-telefoons en -tablets terugvinden, maar binnenkort ook koptelefoons, oordoppen en mogelijk andere gadgets. In mei volgt ondersteuning voor dergelijke bluetooth-tags van derden, oftewel andere merken en accessoires. En als je Nest-speakers in huis hebt, kun je deze ook gebruiken om mee te zoeken en een melding te krijgen als "laatst gezien in de buurt van je woonkamer". De uitrol van Find My Device is vandaag begonnen in de eerste twee landen, de VS en Canada. Nederland volgt binnenkort, maar wanneer precies is nog niet bekend. 

Iedereen zoekt mee

Je telefoon alleen lukt het misschien niet zo snel, maar wanneer je deze combineert met een miljard andere toestellen wereldwijd, kun je elkaar natuurlijk een handje helpen. Dat betekent dus dat andere toestellen in feite kunnen meezoeken. Dit crowdsourced systeem maakt het dus mogelijk om altijd in verbinding te blijven met anderen.

Als je batterij leeg is?

In tegenstelling tot het vereisen van een internetverbinding, zoals het geval was bij vorige versies van Google's systeem, werkt dit netwerk dankzij Bluetooth en 'gespecialiseerde Pixel-apparaten', aldus Google. Dit maakt het dus mogelijk om je telefoon terug te vinden, zelfs als je telefoon het heeft begeven of door iemand is uitgeschakeld.

Google's eigen Find My Device-app zet al je apparaten voor je op een rijtje. Vervolgens kun je deze selecteren om hierop een geluidje af te spelen, of hints te krijgen als "Uw apparaat is dichtbij," "heel dichtbij" of "hij is hier." Zodra je dichterbij komt wordt het vinden van je apparaat op speelse wijze gevisualiseerd, zoals je van Google mag verwachten.

Nog meer samenwerking

Google werkt momenteel samen met andere Android-leveranciers en chipfabrikanten om deze mogelijkheid uit te breiden naar premium apparaten. In de tussentijd zullen merken als JBL, Sony en anderen hun koptelefoons updaten om Google's Find My Device-netwerk te kunnen ondersteunen. Opvallend is dat Google niets heeft gezegd over ondersteuning voor zijn Wear OS-smartwatches.

Lees meer over Google en blijf op de hoogte via onze nieuwsbrief.