Nog een Nederlandse thuisbatterij: Planetpod, met AI en gemaakt door twee broers

©Planetpod

Nog een Nederlandse thuisbatterij: Planetpod, met AI en gemaakt door twee broers
9 april om 11:54

De slimme thuisbatterij die zichzelf kan terugverdienen. We zagen 'm al bij Zonneplan maar de keuze groeit. De Nederlandse broers Roel (29) en Maurice van der Ende (26) onthullen vandaag Planetpod: ook zo'n slimme thuisbatterij.

De thuisbatterij wordt al een aantal jaar verkocht, maar met ons klimaat verdien je zo'n klassieke batterij niet snel terug. Die loopt vol met je eigen zonne-energie, die je weer kan gebruiken op momenten zonder zon. Nee, om zo'n batterij terug te verdienen moet die namens jou aan het werk gaan om de onbalans op de energiemarkt aan de pakken.

Die onbalans is hét energieprobleem van dit moment. Door alle zonnepanelen en windmolens hebben we bij goed weer een grote stroompiek die we niet kunnen verwerken, en daarna een dal waarin we de stroom juist weer nodig hebben. Slimme thuisbatterijen strijken die pieken en dalen glad, door bij zon de stroom goedkoop op te slaan, en daarna weer duurder te verkopen. Het verschil steek je als gebruiker in je zak, en zo is de thuisbatterij ineens rendabel.

Terugverdiend in zes à zeven jaar

De Planetpod is een thuisbatterij met een capaciteit van 8,2 kWh, het gemiddeld dagelijks verbruik van een gezin van drie à vier personen. De Utrechtse startup Planetpod verwacht dus een terugverdientijd van zes à zeven jaar, door een AI-algoritme te laten handelen in stroom.

Het algoritme voorspelt de op te wekken zonne-energie, het weer en energieverbruik. Met die data weet de batterij precies hoeveel energie er gebruikt en verkocht kan worden op meerdere energiemarkten. Die handel in energie is volgens Planetpod mogelijk met elke dynamische energieleverancier. Zo kun je de terugleverheffingen op zonnepanelen vermijden, door de stroom simpelweg pas terug te leveren als daar vraag naar is.

Kleiner en alles in één

De Planetpod kost 5790 euro en de eerste lichting wordt volgend jaar bij klanten geleverd. Planetpod heeft al zo'n drieduizend aanmeldingen ontvangen voor de batterij, stelt het bedrijf. Wie vooruit wil bestellen, betaalt nu alvast 150 euro voor de batterij. De compact ontworpen thuisbatterij van Planetpod heeft een behuizing van gerecycled kunststof en de isolatie van gebruikte matrassen.

Hoewel Planetpod een aantal grote concurrenten heeft, denken de Nederlanders dat zij onze markt beter begrijpen. "We kunnen alles optimaal afstemmen op Nederlandse huishoudens. De Planetpod is bovendien een stuk kleiner dan andere thuisbatterijen. De omvormer is bij andere leveranciers vaak een apart apparaat, de Planetpod is all-in-one", aldus Van der Ende.

Meer over thuisbatterijen en download de Bright-app, nu ook voor Android, en natuurlijk voor iOS.