Kogel door de kerk: eindelijk duidelijkheid over wegenbelasting elektrische auto

Kogel door de kerk: eindelijk duidelijkheid over wegenbelasting elektrische auto

Elektrische auto’s zijn een extra jaar vrijgesteld van wegenbelasting. Daarna wordt de korting op de belasting tot 2031 uitgefaseerd.

Het goede nieuws voor ons milieu en de EV-rijder is dat in 2025 er nog steeds geen wegenbelasting geïnd zal worden op elektrische auto’s. Het slechte nieuws is tweeledig: plug-in hybride auto’s krijgen vanaf volgend jaar geen korting meer én de belastingkorting voor volledig elektrische auto’s gaat op termijn alsnog verdwijnen.

Volgens RTL Nieuws is er een plan geschreven tot en met 2031. Vanaf 2026 is de korting 40% (ten opzichte van het tarief voor benzinewagens), vanaf 2029 is die korting nog 35% en vanaf 2031 betaalt de EV-rijder het volle pond.

Niet meteen van 0 naar 100

Enerzijds is het prettig dat er nu duidelijkheid is over de afbouw van de tarieven en je als EV-rijder kan uitrekenen wat de auto je de komende jaren gaat kosten. Anderzijds is er voor de potentiële koper van een tweedehands EV een belangrijk financieel voordeel weggenomen. Daarmee lijkt deze maatregel wat te vroeg genomen als je sec naar de vergroening van het wagenpark kijkt. In andere landen zijn de aanschafsubsidies aanzienlijk hoger en is er meer duidelijkheid over de belastingvoordelen. Noorwegen heeft op deze manier zijn olie-economie zijn vergroening laten subsidiëren. Dat is voor ons land helaas een gepasseerd station.

Komende kabinetten kunnen uiteraard nog andere keuzes maken. Maar met de tekorten en de meest recente verkiezingsuitslag is de kans klein dat de komende vier jaar iets ten gunste van de EV-rijder gedaan zal worden.

Meer elektrisch rijden en download de Bright-app, nu ook voor Android, en natuurlijk voor iOS.