© Max Space

Dit opblaasbare ruimtestation wordt 100 keer zo goedkoop als het ISS

Dit opblaasbare ruimtestation wordt 100 keer zo goedkoop als het ISS

10 april om 13:16

De Amerikaanse startup Max Space heeft plannen aangekondigd om een opblaasbaar ruimtestation te ontwikkelen. Het station wordt compact opgevouwen voordat het naar de ruimte wordt gestuurd, waar het uitvouwt tot een habitat ter grootte van een stadion.

Het idee achter het concept is dat de huidige manier van werken te duur is. Het Internationaal Ruimtestation (ISS) kostte bijvoorbeeld tussen 140 en 160 miljard dollar. Het station heeft echter maar een bewoonbaar volume van zo’n 388 kubieke meter en een totaal volume van 1.000 kubieke meter. Om het ISS te bouwen, waren meer dan 40 lanceringen nodig.

Max Space hoopt dat zijn opblaasbare habitat in één enkele lancering naar de ruimte gebracht kan worden. Als de habitat zich in een baan rond de aarde bevindt, wordt het ontvouwen. Het is voorzien van meerdere beschermende lagen waaronder eentje van kevlar, om inwoners te beschermen tegen ruimteafval en micrometeorieten. Ook aanwezig is een luchtsluis waar ruimteschepen aan kunnen koppelen.

100 keer zo goedkoop als het ISS

Max Space is van plan om klein te beginnen. In 2026 wil het een eerste prototype naar de ruimte sturen. Eenmaal uitgevouwen, zal deze habitat een volume van 20 kubieke meter hebben. Het eerste ‘echte’ model dat gelanceerd wordt, moet een volume van 1.000 kubieke meter krijgen, evenveel als het ISS. Max Space hoopt het eerste volwaardige station in 2030 te lanceren. Volgens het bedrijf moet een lancering van dit laatste model 200 miljoen dollar kosten, bijna 100 keer zo goedkoop als de bouw van het ISS.

Het bedrijf vertelde aan Payload dat het al klanten heeft gevonden. Ook heeft het financiering gekregen. Het is niet bekend wie de klanten zijn, of hoeveel geld Max Space heeft opgehaald. Wel zei mede-oprichter Aaron Kemmer aan Payload dat het bedrijf met meerdere landen onderhandelt. "Sommige landen zeggen dat ze groter willen zijn in de ruimte dan op aarde”, klinkt het.

Lees meer over de ruimtevaart en mis niets met onze nieuwsbrief.