© SpaceX

Musk wil jaarlijks duizenden Starships lanceren en deze expert denkt dat het kan

Musk wil jaarlijks duizenden Starships lanceren en deze expert denkt dat het kan

9 april om 22:02

Elon Musk heeft een nieuwe presentatie gegeven over de plannen van zijn ruimtevaartbedrijf SpaceX om mensen naar Mars te sturen. Die plannen zijn zeer ambitieus. Volgens ruimtevaart-expert Eric Berger zijn ze echter niet geheel onrealistisch.

Tijdens de presentatie sprak Musk over zijn - intussen bekende - ambities om Mars te koloniseren. De ondernemer richtte SpaceX in 2002 op met het expliciete einddoel om de rode planeet te bevolken. De wiskunde achter zo’n kolonisatieplan is indrukwekkend: om de plannen van Musk realiteit te maken, moeten uiteindelijk zo’n miljoen mensen op Mars leven. Daarvoor zijn jaarlijks duizenden lanceringen nodig met Starship, het toekomstige vlaggenschip van het bedrijf en de grootste raket in de geschiedenis.

De cijfers lijken voor veel mensen onrealistisch. Om een zelfvoorzienende kolonie te bouwen op Mars, moeten miljoenen tonnen aan materiaal getransporteerd worden. Volgens Eric Berger is het echter niet onmogelijk en zelfs haalbaar voor SpaceX. 

De aanpak van SpaceX werkt

Hij voert het argument aan dat, hoewel Starship zich nog in de testfase bevindt, SpaceX al heeft bewezen dat zijn tactiek van snelle iteratieve ontwikkeling werkt. Het bedrijf ontwerpt in sneltempo nieuwe prototypes en leert van elke mislukte lancering nieuwe dingen bij.

Op die manier heeft het ook de deels herbruikbare Falcon 9 ontwikkeld, het huidige werkpaard van het bedrijf. SpaceX heeft intussen al meer dan 300 lanceringen uitgevoerd met die raket en diens grote broer, de Falcon Heavy, waarvan bij 80 procent een reeds gebruikte rakettrap werd gebruikt. De laatste keer dat zo’n lancering mislukte, was in 2015. Ook landingen van de eerste rakettrap mislukken zo goed als nooit. 

Falcon 9 is het voorbeeld

Het aantal lanceringen stijgt elk jaar. In 2023 gingen de Falcon 9 en Falcon Heavy 96 keer de ruimte in. Dit jaar verwacht SpaceX zo’n 148 lanceringen. Als dat lukt, zal 90 procent van alle massa die dit jaar in de ruimte geplaatst wordt, door SpaceX gelanceerd worden. Het volledige Chinese ruimteprogramma komt op de tweede plaats, met 6 procent. 

Volgens Berger zal SpaceX het Starship-programma op dezelfde manier opschalen. Hoewel het nog niet gelukt is om een volledig succesvolle lancering uit te voeren, gaat het tot nu toe elke keer beter. Uiteindelijk zal het bedrijf er volgens de expert in slagen om Starship even betrouwbaar te maken als de Falcon 9, waarna de kosten voor een reis naar de ruimte fors omlaag zullen gaan.

Tien lanceringen per dag

Uiteindelijk zal Starship volgens SpaceX tijdens elke vlucht 200 ton materiaal naar een lage baan rond de aarde kunnen brengen, meer dan het dubbele van het oorspronkelijke doel. De eerste versie van Starship zal minder dan 100 ton kunnen transporteren. Ook hier wijst Berger naar de Falcon 9, die de afgelopen jaren meerdere upgrades heeft gekregen, waardoor de laadcapaciteit meer dan verdubbeld is.

Als het bedrijf kan blijven groeien met dit tempo, mede door inkomsten uit Starlink, denkt Berger dat tien Starship-lanceringen per dag uiteindelijk mogelijk zullen zijn. Dat is volgens de expert genoeg om een Marskolonie te bouwen.

400 keer goedkoper

Volgens Musk zal zo’n lancering 400 keer zo goedkoop zijn als een vlucht met de allereerste raket van SpaceX, de Falcon 1. Dat komt omdat Starships en hun eerste rakettrappen, de Super Heavy Boosters, volledig herbruikbaar moeten zijn. 

Lees meer over SpaceX en mis niets met onze nieuwsbrief.