©Pexels

Huizen met zonnepanelen steeds vaker duurder uit bij langdurig energiecontract

Huizen met zonnepanelen steeds vaker duurder uit bij langdurig energiecontract

10 april om 17:35
Laatste update: 10 april om 19:59

Het hebben van zonnepanelen verandert langzaam van een zegen in een vloek. Uit onderzoek blijkt dat huizen met zonnepanelen meer betalen voor een langdurig energiecontract. Ook bieden steeds minder bedrijven een dergelijk contract aan aan huizen met zonnepanelen.

Uit onderzoek van de Autoriteit Consument en Markt (ACM) blijkt dat energiebedrijven steeds vaker onderscheid maken tussen huizen met en zonder zonnepanelen. Ze maken dit onderscheid omdat aan huizen met zonnepanelen meer kosten verbonden zitten onder andere door de salderingsregeling. Daarom bieden de leveranciers steeds minder vaak langdurige energiecontracten aan aan dergelijke huishoudens.

Niet verboden

Daarom besluiten steeds meer leveranciers geen langdurige energiecontracten meer aan te bieden. Wanneer ze dat wel doen is het te betalen maandbedrag hoger dan voor een huis zonder zonnepanelen. Uit het onderzoek van de ACM blijkt ook dat er vorige maand nog zeven leveranciers waren met een langdurig contract voor huizen met zonnepanelen, nu zijn dat er nog maar vijf. Er zijn zeven leveranciers die aan de klanten een extra vergoeding vragen op basis van de hoeveelheid teruggeleverde energie.

Het is overigens niet verboden om onderscheid te maken tussen huizen met en zonder zonnepanelen. ACM doet ook onderzoek naar hoeveel extra kosten de leveranciers moeten maken. Uit de eerste resultaten blijkt dat een gemiddeld huishouden met zonnepanelen voor enkele honderen euro’s extra kosten kunnen zorgen door hogere inkoopkosten, hogere onbalanskosten en kosten die veroorzaakt worden door de salderingsregeling.

Mis niks, volg ons WhatsApp-kanaal of abonneer je op de Bright Daily nieuwsbrief.