©Unsplash

Browser Safari is veel sneller: Apple claimt sprong van wel 60 procent

Browser Safari is veel sneller: Apple claimt sprong van wel 60 procent

11 april om 11:19

Je bent niet gek: browser Safari is inderdaad veel sneller. Althans, Apple claimt dat Safari en het onderliggende WebKit in maart in één klap 60 procent sneller zijn geworden.

De afgelopen maanden zijn er grote verbeteringen gedaan aan Safari en WebKit, de techniek onder de motorkap van Apples browser, stelt het WebKit-team van Apple. Die verbeteringen zijn meetbaar in het nieuwe Speedometer 3, een soort hindernisbaan voor browsers die is ontwikkeld door Apple, Google en Mozilla. Zo weten die bedrijven precies hoe snel hun browsers zijn en van die onderlinge competitie profiteren wij als gebruiker weer.

Iedereen profiteert ervan

Het nieuwe Safari 17.4, dat in maart verscheen als onderdeel van iOS 17.4 en macOS 14.4, scoort dus 60 procent beter dan Safari 17.0, dat afgelopen september verscheen. Gemeten met het oudere Speedometer 2.1 is Safari nu zo'n 13 procent sneller dan in september. De winst is kleiner omdat in Speedometer 3 ook sites en web-apps met de nieuwste technieken zitten, die sneller draaien in de nieuwste versie van Safari.

Hoewel de score in de benchmark dus fors hoger is, ligt het maar aan de website of je daar ook al iets van merkt. Niet alle websites gebruiken altijd meteen alle nieuwste technieken. Toch profiteer je er op termijn wel van, want uiteindelijk groeit het web altijd mee.

Meer Apple en mis niets met onze Bright-app.