Eerste bèta van Android 15 verschenen, dit is er nieuw

©Pixabay

Eerste bèta van Android 15 verschenen, dit is er nieuw

Google heeft donderdagavond de eerste publieke testversie van Android 15 uitgebracht. Sinds februari kwam het bedrijf al met previews voor ontwikkelaars, maar nu is Android 15 klaar om door het grote publiek te worden getest.

Android 15 is momenteel beschikbaar op een aantal Google Pixel-apparaten, vanaf de Pixel 6. De stabiele launchversie van Android 15 wordt in augustus of september verwacht. Het lijkt geen ingrijpende update te worden, maar de bètaversie bevat al wel een paar nieuwe features.

Nieuw is bijvoorbeeld de app-archivering in Android 15, waarmee je een app direct vanuit Android kunt archiveren via een knop in de instellingen. De meeste gegevens die aan de app zijn gekoppeld worden dan verwijderd, behalve je persoonlijke gegevens. Als je de app weer op je toestel wilt hebben, kun je deze herstellen vanaf de pagina over de app in de Android-instellingen. Je kunt dit al langer met sommige apps via de Google Play Store doen, maar nu dus ook handmatig in Android zelf.

Apps van rand tot rand

Ook ondersteunt Android 15 automatisch edge-to-edge-apps. Dat zijn apps die het volledige scherm in beslag nemen, in plaats van de ruimte in lijn met de status- en navigatiebalk leeg te laten. De edge-to-edge-modus is nu nog optioneel, maar apps vullen op Android 15 automatisch het hele scherm.  

Android 15 moet volgens Google ook contactloos betalen via NFC 'naadlozer en betrouwbaarder' maken. Ook wordt de ondersteuning van brailleleesregels uitgebreid.

Verder kun je met Android 15 end-to-end-encryptie voor contactsleutels gebruiken. Daardoor kun je de contactgegevens van anderen veilig beheren en verifiëren. Het systeem verbetert ook de functie die moet voorkomen dat kwaadaardige achtergrondapps andere apps naar de voorgrond brengen. 

Google I/O

Op 14 mei vertelt Google tijdens het ontwikkelaarsevent Google I/O 2024 meer over de vernieuwingen in Android 15.

Lees meer nieuws over Android en blijf op de hoogte met onze app.