Review: draadloos vinyl, met kwaliteit en in stijl, met de JBL Spinner BT

©Bright

Review: draadloos vinyl, met kwaliteit en in stijl, met de JBL Spinner BT
12 april om 17:04
Laatste update: 12 april om 19:02

Deze JBL Spinner BT maakt het mogelijk om oude vinylplaten draadloos en bekabeld te streamen naar een bluetooth speaker. Maar is de Spinner BT buiten zijn goede looks ook de moeite waard?

Een van de hoogtepunten van de Spinner BT is de veelzijdigheid op het gebied van connectiviteit. Naast de traditionele phono-uitgang voor aansluiting op een versterker of voorversterker, beschikt deze draaitafel ook over een line-level-uitgang voor directe aansluiting op actieve luidsprekers of andere audioapparatuur. En dan het 'BT' uit de titel, dat staat voor bluetooth, waardoor draadloos afspelen mogelijk is naar draadloze luidsprekers of hoofdtelefoon.

Plaatje draaien

Het installeren van de platenspeler is plug-and-play. Je haalt hem uit de doos, installeert de toonarm en stofkap en koppelt je bluetooth speaker. Voor deze review hebben we de JBL Spinner met de JBL Authentics 300 gekoppeld. De JBL Authentics 300 is de middenklasser van de reeks Authentics speakers die JBL vorig jaar onthulde.

Het geluid - met enige vertraging wel - komt vol en krachtig uit de speaker. Bij sommige platenspelers heb je last van ruis, maar door de samenwerking met Audio Technica voor de naald komt er een zuiver geluid uit deze speler. Het is een fijne platenspeler en vooral in combinatie met een draadloze wifi-speaker die altijd aan staat. Zo hoef je alleen maar de platenspeler aan te zetten en gaat de speaker automatisch aan. Dat is wel een groot pluspunt aan de samenwerking tussen de twee apparaten van het merk.

De JBL Spinner BT biedt verschillende functies die normaal gesproken te vinden zijn op hoogwaardige platenspelers. Met een ingebouwde snelheidssensor kun je nauwkeurig de snelheid instellen op 33 1/3 toeren per minuut voor LP's en 45 toeren per minuut voor EP's en singles. De draaischijf van aluminium wordt aangedreven door een riem, terwijl de toonarm is uitgerust met een vooraf geïnstalleerde Audio Technica moving magnet cartridge, die eenvoudig vervangen kan worden voor een andere cartridge naar keuze.

Modern uiterlijk valt op

Het meest opvallende aan de Spinner BT is de moderne, hoekige look. Waar veel traditionele draaitafels een klassieke uitstraling hebben, heeft de Spinner BT een modern en gestroomlijnd uiterlijk dat perfect past bij een strak en modern interieur. Het is wel een ontwerp waar je van moet houden. Het is toch iets logger en minder glad dan traditionele draaitafels. Maar in combinatie met de semi-transparante stofkap geeft het een stoere tint aan je interieur die gezien mag worden.

‘Lossless’ streamen

De JBL Spinner BT biedt een opvallende functie met zijn aptX HD-connectiviteit. Daarmee maak je draadloos verbinding met geschikte apparaten via bluetooth zonder verlies van geluidskwaliteit. Deze geavanceerde technologie zou garant staan voor lossless audio kwaliteit, vergelijkbaar met bekabelde verbindingen. Zo heb je als audiofiel het beste van twee werelden: het gemak van bluetooth met de ziel van een plaat, en dat zonder compressie op de lijn.

Hoewel aptX HD-connectiviteit een fijne toevoeging is aan de JBL Spinner BT, blijft de uiteindelijke geluidskwaliteit afhankelijk van andere factoren, zoals bronbestanden en aangesloten audiocomponenten. In de praktijk horen wij nauwelijks verschil met een audiobron met en zonder aptX HD. Maar weet wel dat ondergetekende zich geen diehard audiofiel noemt.

Concurrentie

JBL is niet de eerste fabrikant die op de markt komt met een bluetooth platenspeler, Sony was ze voor met de PS-LX310BT. Deze platenspeler hebben we zelf ook, zodat we kunnen vergelijken. De Sony biedt een eenvoudige bluetooth-connectiviteit en valt op door een compact en minimalistisch design. Het is een solide keuze voor wie op zoek is naar een no-nonsense draaitafel.

Aan de andere kant biedt de JBL Spinner BT ook Bluetooth-connectiviteit, maar onderscheidt zich met zijn aptX HD-functionaliteit voor superieur geluid. Met een opvallend ontwerp en kleuropties spreekt de Spinner BT een ander publiek aan. Beide draaitafels leveren goede prestaties, maar de keuze tussen hen hangt af van je specifieke behoeften en voorkeuren. Sony’s draaitafel is al beschikbaar voor rond de 250 euro, een stuk goedkoper dan de platenspeler van JB, maar niet zo fraai.

Conclusie

We zijn erg te spreken over de kwaliteit en looks van de JBL Spinner BT. Het is een fraaie platenspeler die ook wel echt gezien mag worden op je dressoir. In combinatie met de bluetooth mogelijkheid en zeker met de JBL Authentics 300 biedt dit de mogelijkheid om niet alleen in één kamer naar je plaat te luisteren, maar overal in huis. Op deze manier zijn we vaker naar onze platen gaan luisteren, zonder halverwege hoeven stoppen.

Zelfs aan de andere kant van het huis blijft de audio streamen zonder het verlies van de verbinding. Dus ben je op zoek naar een unieke platenspeler met veel mogelijkheden? Dan is de JBL Spinner BT wellicht wel wat voor jou.

De JBL Spinner BT is in Nederland verkrijgbaar in de kleuren zwart met goud en zwart met oranje voor 333,99 euro.

Meer reviews en mis niets met onze Bright-app.