Instagram geeft antwoord op de vraag hoe je beter kunt slapen

©Unsplash

Instagram geeft antwoord op de vraag hoe je beter kunt slapen
13 april om 16:00
Laatste update: 13 april om 23:35

Instagram gaat weer een stapje verder met AI: het voegt het toe aan de zoekbalk. Hiermee kun je dezelfde vragen stellen als je zou stellen aan bijvoorbeeld ChatGPT. Denk aan een vraag als ‘hoe kan ik beter slapen?’ maar bijvoorbeeld ook workout video’s om je buikspieren te trainen of het schrijven van een gedicht voor je date.

Volgens TechCrunch is het nu nog een test bij Instagram, maar gezien de trend van kunstmatige intelligentie zal verdere uitrol waarschijnlijk niet lang op zich laten wachten. Het fijne is dat Instagram het integreert met zijn eigen platform. Het is dus niet alleen dat je in tekst antwoord krijgt: je krijgt antwoord in Reels en posts. 

Zoeken op Instagram

Instagram geeft je ook wat inspiratie door wat labels bij de balk te plaatsen, dus bijvoorbeeld ‘waarom spinnen katten?’ en ‘Hoe zouden brunchende dieren eruitzien?’ Zo kun je zelf makkelijker op een leuke of goede vraag komen om te stellen. Of als je bijvoorbeeld wat inspiratie zoekt om een eigen Reel te maken van je vakantie, dan zoek je naar ‘Reels met de ondergaande zon op Ibiza’. Ook zeer geschikt als je gewoon even wil wegdromen.

Het is niet alleen leuk of gemak: Instagram krijgt veel klachten over zijn zoekmachine dus verbetering kan het social medium goed gebruiken. Zou kunstmatige intelligentie daarbij kunnen helpen? Waarschijnlijk wel. Dat begrijpt vaak ook een context, waardoor je sneller bent bij het antwoord wat je zoekt.

Echter weet ook Meta dat het ook de verkeerde kant op kan gaan. Zo weigerde eerdere AI om een foto te genereren van een Aziatische man en een witte vrouw bij elkaar. Dat er dus volop getest moet worden, is geen overbodige luxe.

Lees meer over Instagram of abonneer je op onze nieuwsbrief.