© Unsplash

Dit is hoeveel Instagram verdient aan advertenties

Dit is hoeveel Instagram verdient aan advertenties

6 april om 13:00

Instagram verdiende in 2021 meer geld aan advertenties dan YouTube. Dat blijkt uit gerechtelijke documenten die zijn vrijgegeven.

Instagram verdiende in 2021 meer dan 32 miljard dollar aan advertenties. De app brengt op dat vlak meer op dan YouTube, dat datzelfde jaar een winst van 28,8 miljard dollar kon optekenen. Ook tijdens de jaren 2019 en 2020 verdiende Instagram meer aan advertenties dan YouTube.

De hoge winstcijfers zijn deels te verklaren doordat Instagram een groter aandeel van de winst bijhoudt. YouTube betaalt 55 procent van de advertentie-inkomsten aan makers op het platform. Het is niet bekend hoeveel Instagram bijhoudt, maar volgens Business Insider is het ‘veel, veel minder’.

Rechtszaak

De cijfers zijn afkomstig uit documenten die gepubliceerd zijn als deel van een rechtszaak van de Amerikaanse concurrentiewaakhond FTC tegen Meta, het moederbedrijf van Instagram. Die werden vrijdag openbaar gemaakt

De FTC klaagt Meta aan omdat het vindt dat het bedrijf te machtig is geworden door concurrenten op te kopen. De zaak draait vooral om de aankopen van Instagram en WhatsApp. 

Meer over sociale media, en mis niets met onze nieuwsbrief