Analyse: goedbedoelde rijhulpsystemen maken rijden soms juist gevaarlijker

Analyse: goedbedoelde rijhulpsystemen maken rijden soms juist gevaarlijker
15 april om 14:14
Laatste update: 15 april om 16:48

In Europa zijn op nieuwe auto’s een aantal rijhulpsystemen verplicht gesteld. De meeste daarvan dragen bij aan de veiligheid, maar sommige zijn ronduit gevaarlijk, schrijft onze autokenner Rutger Middendorp.

Bij het ontvangen van een nieuwe testauto voor Bright gebeurt het steeds vaker: een instructie hoe ik een aantal verplichte rijhulpsystemen kan uitschakelen. Meestal gaat het om dezelfde boosdoeners: lane keeping aid, driver attention warning en overschrijding van de maximumsnelheid. De reden om die systemen uit te willen zetten is niet dat ik als een cowboy over de prairie wil jakkeren met de nieuwste familiewagen. Meestal is het omdat het systeem niet accuraat werkt, niet in alle situaties goed werkt of iets té alert is.

Te hard rijden

Nieuwe auto’s moeten allemaal via camera’s kunnen herkennen wat de maximum snelheid ter plaatse is. Rijd je te hard, dan moet de auto je waarschuwen. Een prima idee om te voorkomen dat je met 80 kilometer per uur een bebouwde kom in jast, maar als ik 32 kilometer per uur rijd waar ik 30 mag, hoef ik niet per se aan mijn jasje getrokken. Daar kun je anders over denken en dat respecteer ik.

Een groter probleem is namelijk dat de auto niet altijd goed waarneemt wat de maximumsnelheid is. Hier in mijn dorp staat het einde van de 30-zone alleen aan de linkerkant van de weg, waardoor de auto ook op provinciale weg het idee heeft dat harder dan 30 verboden is. Met alle bijbehorende bliepjes. Ik moet het systeem dan uitzetten om niet constant afgeleid te worden. Bij Tesla kan dat met één klik, bij veel merken is het minstens drie keer klikken. Op een touchscreen, waardoor ik niet op de weg kan letten.

Waar moet ik precies rijden

We schreven er eerder al eens over: autonoom rijdende auto’s en de indeling van B-wegen gaan niet goed samen. Autofabrikanten gaan ervan uit dat een rijstrook helder aangegeven is. Provincies in Nederland kiezen er vaak voor om geen middenstreep te plaatsen, maar strepen van de kant van de weg af, om de boel visueel smaller te laten lijken, zodat chauffeurs afremmen. Heel goed idee, maar de computer heeft geen idee meer wat de bedoeling is. Er zijn auto’s die me met Lane Keeping Aid actief richting een tegemoetkomende auto hebben gestuurd omdat ze niet wilden dat ik over de lijntjes reed.

Driver Attention Warning

Vincent Everts zat zo lang op z’n telefoon tijdens het rijden en negeerde zoveel waarschuwingen van zijn Tesla dat de Autopilot tijdelijk uitgeschakeld werd. Een uitmuntende oplossing voor een groeiend probleem in het Nederlandse verkeer: de telefoon op schoot. Driver Attention Warning systemen gebruiken een camera om te kijken waar je ogen op gericht zijn. In de basis werkt dat prima, maar veel van die camera’s zijn achter het stuur geplaatst, waardoor een tijdje sturen met je hand bovenop het stuur al afgestraft wordt doordat je ogen niet meer waarneembaar zijn. In een auto die in de file volautomatisch binnen de lijntjes blijft en op afstand van de voorganger kunnen zulke waarschuwingen wat overdreven overkomen.

Er is niet één partij die dit probleem op kan lossen. Overheden moeten beter nadenken over de inrichting van wegen ten opzichte van de wetgeving die nu geldt voor auto’s. Maar voorlopig moeten vooral automakers aan de bak door het eenvoudig te maken systemen in en uit te schakelen. Misschien kan Europa er voor zorgen dat sommige hulpsystemen op basis van GPS gegevens uitgezet kunnen worden op het moment dat ze gevaarlijk zijn: zoals Lane Keeping Aid op een weg zonder middenstreep. Voorlopig nemen wij in onze tests dus mee hoe goed die systemen hun werk doen en hoe makkelijk ze uit te schakelen zijn.

Meer elektrisch rijden en mis niets met onze Bright-app.