Adobe lanceert nieuwe AI-videofuncties - een vloek of een zegen?

©Unsplash

Adobe lanceert nieuwe AI-videofuncties - een vloek of een zegen?
15 april om 20:11
Laatste update: 15 april om 22:31

Na Photoshop is nu ook Adobe's videosoftware Premiere Pro aan de beurt wat betreft AI-functies. Deze functies zullen worden aangedreven door Adobe's AI-model Firefly.

Adobe heeft een video gepubliceerd waarin verschillende nieuwe AI-functies worden getoond. Denk bijvoorbeeld aan het uitbreiden van bepaalde objecten in je video's, zoals bruggen of bergen, of zelfs iets nieuws toevoegen of verwijderen.  

Nog maar het begin

Naast een aantal ingebouwde functies laat de Adobe-demo ook zien hoe AI-tools van derden binnen Premiere gebruikt kunnen worden om nieuwe clips te genereren met behulp van bijvoorbeeld OpenAI, Runway of Pika. 

Dit zal ongetwijfeld nieuwe mogelijkheden bieden voor videomakers, die nu tussenfragmentjes kunnen laten genereren op basis van prompts als 'een oceaan gemaakt van bankbiljetten' of andere scènes die moeilijk of onmogelijk te produceren zijn met traditionele film- en bewerkingstechnieken.

<iframe width="560" height="315" frameBorder="0"></iframe>

OpenAI maakt indruk met Sora

Onlangs toonde OpenAI met zijn nieuwe tool Sora al indrukwekkende mogelijkheden voor het genereren van video's met AI. Deze tools vormen steeds meer een bedreiging voor Adobe, dat zijn beurskoers dit jaar met 20 procent zag kelderen.

Het roept ook de vraag op of een video nog wel echt is, of welk deel ervan uit de echte wereld is gehaald. Zoals The Verge al eens opmerkte, kun je zelfs geheel filosofisch de vraag stellen wat een foto of video nog is in de context van AI. Straks is het tenslotte een mix van zowel echte als virtuele beelden.

Menselijke input blijft belangrijk

Met deze aankondiging lijkt Adobe haast een hybride vorm aan te bieden als het aankomt op het genereren van videobewerking. Daarmee laat het softwarebedrijf niet alleen zien dat het niet achterloopt qua innovatie, maar wil het mogelijk ook aantonen dat menselijke input nog altijd relevant is.

Hiermee lijkt Adobe video- en fotobewerking eerder een duwtje in de rug te willen geven in plaats van makers overbodig te maken. Het is - voorlopig - vooral een aanvulling op, in plaats van een vervanging van, videobewerking. De praktijk zal echter moeten uitwijzen in hoeverre dit videomakers tevreden zal houden.

Bekijk ook onze AI-video waarin presentator Eric zichzelf overbodig maakt met AI. 

Lees meer nieuws over AI en blijf op de hoogte via onze nieuwbrief.