©Unsplash

Deze AI van Adobe kan muziek genereren, uitbreiden en in een ander genre verandere

Deze AI van Adobe kan muziek genereren, uitbreiden en in een ander genre verandere

29 februari - 10:42 Laatste update: 16:25

Adobe past al generatieve AI toe in Photoshop en heeft nu ook een systeem ontwikkeld dat muziek kan genereren op basis van een tekstprompt. Ook kan het bestaande muziek uitbreiden, variëren of van genre laten veranderen.

Het nieuwe systeem draagt de mondvolle naam 'Project Music GenAI Control'. En waar de 'generative fill'-functie van Photoshop meer mogelijkheden biedt voor mensen die eigenlijk niet kunnen photoshoppen, doet deze nieuwe AI hetzelfde voor muziek. Ook hier draait het om het eindproduct, dat je kan bereiken door de AI steeds in tekstvorm te corrigeren.

Zo kun je bijvoorbeeld beginnen met een bestaande melodie, zoals je in Photoshop kan beginnen met een bestaande afbeelding. Die melodie kan door de AI uitgebreid worden. Die uitbreiding kan je bijsturen, door opdrachten te geven als 'intenser', of juist 'simpeler'. Ook kan je de gegenereerde muziek omzetten naar een ander genre. De melodie blijft dan, maar er worden hele andere instrumenten gebruikt, van een orkest tot hiphop-muziek.

Met niks beginnen

Het is zelfs mogelijk om met niks te beginnen, en gewoon 'smooth jazz' in te typen. Dan krijg je wat muziek, en kun je precies aanpassen wat je wil: de herhaling van de patronen, het tempo, de intensiteit en de structuur. Je kan bepaalde delen laten herhalen of andere stukjes binnen de bestaande muziek juist opnieuw laten genereren.

"Een van de meest opwindende dingen van deze nieuwe tools is dat ze niet alleen over het genereren van audio gaan", zegt Nicholas Bryan, onderzoekswetenschapper bij Adobe Research. "Ze brengen het naar het niveau van Photoshop door creatievelingen dezelfde soort diepe controle te geven om hun audio vorm te geven, aan te passen en te bewerken. Het is een soort controle op pixel-niveau maar dan voor muziek."

Project Music GenAI wordt ontwikkeld in samenwerking met de Universiteit van Californië en de School of Computer Science aan de Carnegie Mellon University. Adobe spreekt van een experiment in een "vroeg stadium". Uiteindelijk zullen dit soort functies verschijnen in bestaande Adobe-apps als Audition en Premiere Pro. Wanneer precies is nog niet duidelijk, en te zien aan de beelden is het systeem inderdaad nog niet echt gebruiksvriendelijk.

Meer kunstmatige intelligentie en download de Bright-app, nu ook voor Android, en natuurlijk voor iOS.