© IBM

Kwantuminternet komt stap dichterbij met deze doorbraak

Kwantuminternet komt stap dichterbij met deze doorbraak

17 april - 22:31 Laatste update: 22:33

Kwantumcomputers zijn nog volop in ontwikkeling. Maar zodra ze er zijn, moeten ze ook onderling verbonden kunnen worden met elkaar. Wetenschappers zijn er nu in geslaagd om een deel van de puzzel op te lossen.

Kwantumcomputers zijn apparaten die gebruikmaken van kwantummechanische principes om berekeningen te doen. In tegenstelling tot klassieke computers kunnen de bits in een kwantumcomputer, zogenoemde qubits, tegelijkertijd zowel een 0 als een 1 voorstellen. Daardoor is het mogelijk om gelijktijdig berekeningen te doen die met een normale computer niet mogelijk zijn.

De apparaten moeten in de toekomst gebruikt worden om een aantal belangrijke problemen op te lossen. Maar om ze echt nuttig te maken, moet er ook een soort kwantuminternet ontstaan. En dat is niet gemakkelijk. Kwantuminformatie is zeer gevoelig en kan verloren gaan wanneer deze over lange afstanden wordt verstuurd.

Gewoon via glasvezel 

Wetenschappers denken dat ze een manier hebben gevonden om het probleem op te lossen. Door een netwerk op te delen in kleinere stukjes en die vervolgens onderling te verbinden, kan het verlies van informatie worden tegengehouden. Om zo’n opgesplitst netwerk te maken, moet een manier worden gevonden om kwantuminformatie op te slaan. Die moet daarna ook leesbaar zijn. 

Een team van wetenschappers bij Imperial College London en de universiteiten van Southampton, Stuttgart en Wurzburg is erin geslaagd een systeem te ontwikkelen waarmee twee onderdelen van zo’n gesplitst netwerk met elkaar kunnen communiceren. Het team publiceerde er een paper over in vakblad Science Advances

Voor het eerst gelukt

Het systeem bestaat uit twee componenten. Eentje moet verstrengelde fotonen (lichtdeeltjes) maken, de andere moet ze opslaan en beschikbaar maken wanneer ze gelezen moeten worden. Het is de eerste keer dat dit gelukt is. De techniek werkt bovendien met normale glasvezelkabels, waardoor het misschien mogelijk is om bestaande infrastructuur te benutten voor een kwantuminternet.

Kijk ook onze uitlegvideo over kwantumcomputers en blijf op de hoogte met onze nieuwsbrief.