©Viaplay

Strijd uitzendrechten Formule 1 beslist: 'Viaplay is de winnaar'

Strijd uitzendrechten Formule 1 beslist: 'Viaplay is de winnaar'

17 april om 23:02
Laatste update: 18 april om 19:26

Aan de maandenlange speculaties over de Nederlandse uitzendrechten van de Formule 1 lijkt eindelijk een einde te komen. Niet Ziggo maar streamingdienst Viaplay zou de strijd om de F1-rechten hebben gewonnen. Viaplay zou de F1 tot en met 2029 blijven uitzenden.

Nederlandse Formule 1-liefhebbers krijgen binnenkort duidelijkheid over waar ze vanaf volgend jaar de prestaties van Max Verstappen kunnen bekijken. Viaplay zou een nieuwe deal hebben bereikt met Formule 1-eigenaar FOM over de uitzendrechten vanaf 2025, melden meerdere media. De nieuwe overeenkomst zou tot en met 2029 gelden. Volgens GPBlog wordt de deal later deze maand officieel bekendgemaakt.

Voor het voortbestaan van Viaplay in Nederland is de F1 erg belangrijk, omdat dit de streamingdienst in ons land honderdduizenden abonnees heeft opgeleverd, die anders zouden vertrekken.

Meerdere partijen streden om de gewilde uitzendrechten, waaronder Ziggo, Canal+, RTL en Talpa. Volgens geruchten zouden zelfs internationale partijen als Apple en Amazon interesse hebben getoond, maar het is niet duidelijk hoe concreet dat was. Uiteindelijk leek het vooral tussen Viaplay en Ziggo te gaan.

Ziggo

Viaplay sleepte in 2022 de F1-rechten in Nederland voor het eerst binnen en wist daarmee Ziggo af te troeven. De provider deed de afgelopen maanden een serieuze poging om de rechten weer terug te halen. Eerder gingen er geruchten rond dat Ziggo de hoogste bod had uitgebracht. Maar het hoge woord is aan de FOM.

Viaplay betaalde in 2022 zo'n 30 miljoen euro per jaar voor de rechten, maar dat is nu naar verluidt opgelopen naar maar liefst 45 miljoen euro per jaar.

Viaplay TV

Sinds kort zijn de Formule 1-uitzendingen van Viaplay ook gratis te zien op de voormalige tv-zender SBS 9, dat sinds 5 april Viaplay TV het. Op dat kanaal zijn samenvattingen te zien en worden races en kwalificaties een paar uur later uitgezonden.  

Een maandabonnement op Viaplay kost momenteel 16 euro per maand, maar verdere prijsverhogingen sloot het Zweedse bedrijf eerder niet uit.

Lees meer nieuws over Viaplay en blijf op de hoogte met onze nieuwsbrief.