© Pexels

Deze nieuwe zoekfunctie in Windows 11 komt niet naar alle computers

Deze nieuwe zoekfunctie in Windows 11 komt niet naar alle computers

18 april - 21:56

Er komt een nieuwe functie aan in Windows 11, waarmee je met behulp van AI sneller bestanden terug kan vinden. Intern wordt de functie 'AI Explorer' genoemd. Opvallend is dat het niet lijkt te werken op computers met Intel-chips.

De nieuwe AI Explorer kan alles wat er op je computer zichtbaar is netjes opslaan in het geheugen, zodat je het vervolgens op kunt zoeken. Hierdoor kan je bijvoorbeeld zoeken naar een eerder geopend document, mailgesprek of plaatje. En dat allemaal door in gewone mensentaal te vragen waar je naar op zoek bent, vergelijkbaar met hoe je dingen aan ChatGPT vraagt.

Intel buitenspel

Chipfabrikant Intel lijkt echter een probleem te hebben met deze nieuwe functie. De chips van dit bedrijf zitten in enorm veel computers, maar deze nieuwe AI-functie werkt straks alleen op nieuwe Qualcomm Snapdragon-chips. Er is namelijk behoorlijk wat rekenkracht nodig om de functie constant te laten werken en alleen de nieuwste computerchips van Snapdragon kunnen dat tot nu toe aan.

Nieuwe Surface-computers

Ook zou Microsoft voor het eerst Intel achterwege laten in zijn nieuwe Surface-lijn van computers, die het 20 mei gaat aankondigen. Het is dus te hopen dat Intel weer een inhaalslag maakt in zijn volgende chips en ook mee kan doen met de nieuwste AI-functies. Intel werkt intussen wel aan een grote comeback waarin AI een hoofdrol moet spelen.

Lees meer nieuws over Windows en blijf op de hoogte met onze nieuwsbrief.