©Google

Google maakt Android meer als iPhone door teams samen te voegen: dit is waarom

Google maakt Android meer als iPhone door teams samen te voegen: dit is waarom

19 april - 09:53

Apple maakt al jarenlang alles zelf: iPhone en iOS, MacBook en macOS. En hoewel Google zowel Android als Pixel-telefoons maakt, waren dat twee verschillende teams. Waren, want Google voegt ze samen.

De reden voor het samenvoegen is niet per se om meer als Apple te zijn – Apple maakt dan wel alles zelf, de teams voor iOS en iPhone staan wel los van elkaar. Nee, de reden voor het samenvoegen van de Android- en Pixel-teams is eigenlijk de reden voor bijna alle veranderingen in tech op dit moment: AI. Vergis je niet: dit is een enorme verandering binnen Google. Topman Hiroshi Lockheimer, al sinds 2015 leider van de Android- Chrome, en ChromeOS-teams, gaat binnen Google iets anders doen.

Daarmee komt de ontwikkeling van Android, de Play Store, Chrome en ChromeOS onder leiding van Rick Osterloh. Die leidde eerder al de hardware-tak van Google, en stuurt nu dus zowel Android en Chrome aan, als het Pixel-team, het Google Photo's team en meer. Alle eieren in één mandje, en dat is volgens Osterloh nodig voor innovaties zoals de camera's van de Pixel-telefoons, waarbij AI en hardware samenwerken.

"Je moet dan een grondige kennis hebben van de hardwaresystemen, van de sensoren tot alle lagen van de softwarestack", zegt Osterloh tegen The Verge. "Destijds liet AI-intergratie met hardware echt zien hoe AI een gebruikerservaring volledig kon transformeren. Dat was belangrijk. En nu nog veel meer."

Is er echt geen scheiding meer?

Hoewel Google zijn verschillende teams veel dichter bij elkaar veegt, blijven er nog wel scheidingen bestaan. Want waar Lockheimer vertrekt, krijgt zijn adjudant Sameer Samat een promotie, tot president van Android – jazeker. Samat en Osterloh zullen wel zeer nauw samenwerken, en waar nodig en logisch zullen hun teams samenwerken. Maar Android kan ook weer niet te veel met het Pixel-team verstrengeld raken: Android wordt immers ook gemaakt voor alle andere merken die het systeem gebruiken, van auto's tot 's werelds grootste Android-merk Samsung.

Maar de omslag is wel duidelijk, en zou eindelijk eens voor een doorbraak van de Pixel kunnen zorgen. Want hoewel de telefoons door recensenten, ook door ons, vaak positief worden ontvangen, is het marktaandeel van de Pixel minuscuul vergeleken met Samsung. Nu AI steeds belangrijker wordt, kan Google zijn voorhoedepositie inzetten om Pixel boeiender te maken. Sowieso kan AI ervoor zorgen dat alle Google-diensten en apparaten nog beter met elkaar samenwerken.

Google is, net als al zijn concurrenten, een olietanker die zijn koers wijzigt. Jarenlang waren de zoekmachine en Android de belangrijkste spillen voor Google, nu moet AI de spil worden waar elk ander Google-onderdeel aan verbonden wordt. De prioriteit voor Osterloh, als nieuwe topman van alles rondom apparaten en software, is om alles sneller te maken. Vaker updates, meer verbeteringen en natuurlijk meer AI.

Meer Android en mis niets met onze Bright-app.