©Apple

Apple minder milieuvriendelijk dan gedacht: 'Veel iPhones door de versnipperaar'

Apple minder milieuvriendelijk dan gedacht: 'Veel iPhones door de versnipperaar'

19 april - 16:43 Laatste update: 19:14

Apple communiceert in zijn marketing graag alsof het bedrijf alles doet om zo milieuvriendelijk te zijn, maar toch zouden er nog een hoop iPhones onnodig door de versnipperaar gaan.

Mogelijk heb je weleens gehoord over de robots Liam en Daisy. Deze robot-installaties gebruikt Apple om iPhones snel te recyclen, maar in de praktijk blijkt het toch tegen te vallen.

Volgens een verslag van Bloomberg kan de oudere Liam maar tien minuten per keer draaien, en loopt die al vast bij iPhones met beschadigde schroeven. Opvolger Daisy werkt beter, maar deze robot kan maar 200 iPhones per uur uit elkaar halen. Per jaar kan Daisy dus net zoveel iPhones recyclen als Apple binnen 48 uur verkoopt.

Versnipperde iPhones

Zodra een iPhone niet refurbished of opnieuw verkocht kan worden, stuurt Apple de toestellen naar een derde partij om ze te versnipperen. Eén van deze partijen, GEEP, heeft volgens Bloomberg de afgelopen jaren meer dan 530.000 iPhones, 25.000 iPads en 19.000 Watches moeten vernietigen, terwijl de apparaten nog vaak bruikbare onderdelen hebben.

Opvallend is dat 100.000 van deze apparaten gestolen waren. Voorheen was het nog mogelijk om dan de onderdelen uit de toestellen te halen en deze weer te gebruiken, maar tegenwoordig zit ook op deze onderdelen een slot. Dat maakt iPhones minder aantrekkelijk voor dieven, maar zorgt dus ook voor meer e-waste.

Lees meer nieuws over Apple, of blijf op de hoogte via de Bright Nieuwsbrief.