Opvallende samenwerking tussen Google en Meta - wie betaalt aan wie?

©MarkZuckerberg

Opvallende samenwerking tussen Google en Meta - wie betaalt aan wie?
20 april om 00:28
Laatste update: 20 april om 00:38

De nieuwe AI-assistent van Meta, het moederbedrijf van Facebook en WhatsApp, heeft een opmerkelijke integratie van de zoekresultaten van concurrent Google. Meta-topman Mark Zuckerberg erkent dat hij verbaasd was dat Google akkoord ging met deze nieuwe samenwerking.

Meta onthulde donderdag een nieuwe versie van Meta AI, een slimme assistent die aan de apps van Facebook, WhatsApp en Instagram wordt toegevoegd. De assistent werkt met Meta's nieuwe AI-model Llama 3. Met Meta AI, dat voorlopig niet in Europa te gebruiken is, kun je bijvoorbeeld ook afbeeldingen genereren door een prompt te schrijven. Dat werkt zelfs zo snel dat de plaatjes al verschijnen terwijl je aan het typen bent

De nieuwe chatbot van Meta kan in zijn antwoorden ook verwijzen naar zoekresultaten van zowel Microsoft Bing als Google. Vooral de beschikbaarheid van Google is daarbij opvallend, omdat het zoekbedrijf met Gemini AI een grote concurrent voor Meta AI heeft. Als absolute marktleider op de markt van zoekmachines lijkt er voor Google weinig te winnen. 

"Het zou mij niet hebben verbaasd als ze niet hadden willen meewerken", erkent Meta-baas Mark Zuckerberg tegen The Verge. "Maar het lijkt erop dat ze hier een heel model omheen bouwen, waardoor het wel logisch is", denkt de Facebook-oprichter. "Dit is goed voor Google. Het toont Google prominent en linkt naar Google."

'Geen grote geldstroom'

Google betaalt Apple al vele jaren miljarden om de standaard zoekmachine op onder meer de iPhone te zijn, naar verluidt gaat het zelfs om 20 miljard dollar per jaar. Maar volgens Zuckerberg betaalt Google in dit geval geen geld aan Meta. "Ze betalen ons niet."

Op de vraag of Meta dan op zijn beurt aan Google betaalt voor de samenwerking, reageert hij niet ontkennend, maar merkt hij op: "Er stroomt hoe dan ook niet veel geld."

Lees meer nieuws over Meta en blijft op de hoogte met onze app.