©Pexels

Google dringt binnenkort AI aan je op in Chrome

Google dringt binnenkort AI aan je op in Chrome

16 april om 23:13
Laatste update: 16 april om 23:55

Google gaat zijn eigen chatbot onder de aandacht brengen in de adresbalk in Chrome. Zo moeten gebruikers van de browser weten dat ze vragen aan Google Gemini kunnen stellen.

Wanneer je binnenkort iets intikt in de adresbalk van Chrome, verschijnt onderaan het menu de prompt 'Typ @gemini om te chatten met Gemini'. Als je dat doet, wordt je rechtstreeks naar de website van Google Gemini gebracht om een antwoord te krijgen op je vraag. Op die manier wil Google een aankomende functie, 'Chat met Gemini', promoten.

De adresbalkfunctie en Chat met Gemini worden momenteel nog getest en zijn dus nog niet beschikbaar voor normale Chrome-gebruikers. Om nu al toegang te krijgen tot Chat met Gemini, kan je een zogenaamde 'vlag' instellen, een manier om een browserfunctie te installeren die nog niet beschikbaar is. 

Chat met Gemini kan al gebruikt worden

De vlag in kwestie kun je toevoegen door eerst Chrome Canary te downloaden, het testplatform voor nieuwe Chrome-functies voor ontwikkelaars. Zodra je Canary hebt, typ je 'chrome://flags' in de adresbalk, waarna je de vlag 'Expansion pack for the Site search starter pack' downloadt. In het dropdownmenu moet je vervolgens 'Enabled pre-prod url' selecteren.

Zodra de vlag geactiveerd is, is het mogelijk om rechtstreeks met Gemini te chatten in de zoekbalk. Dat kan door '@gemini' of simpelweg '@' te tikken in de zoekbalk. De prompt onderaan het vervolgkeuzemenu van de adresbalk werkt echter nog niet.

Microsoft Copilot

Microsoft brengt de laatste tijd zijn AI-assistent Copilot ook op steeds meer plekken binnen Windows onder de aandacht. Zo is Copilot toegevoegd aan de taakbalk van Windows 11, onderdeel gemaakt van Microsoft 365 en geïntegreerd in programma's als Verkenner, Foto's en Paint. Verder krijgt Copilot een eigen knop op toetsenborden en kan je computer straks zelfs opstarten met Copilot.

Meer nieuws over AI, of check de Bright-app voor iOS of Android.