©DARPA

AI-straaljagerpiloot neemt het op tegen menselijke straaljagerpiloot

AI-straaljagerpiloot neemt het op tegen menselijke straaljagerpiloot

20 april - 10:00

De straaljager X-62A heeft een bijzondere piloot: kunstmatige intelligentie. En na een aantal tests tegen een computersimulator, heeft deze AI het nu opgenomen tegen een menselijke straaljagerpiloot. 

DARPA (de Amerikaanse Defense Advanced Research Projects Aagency) heeft een programma voor luchtgevechten en het wil daarin graag AI gebruiken die adequaat en veilig handelt. Het is de bedoeling dat de ‘computer’ een echt vliegtuig geheel zelf bestuurt zonder dat er ook maar één regel wordt verbroken of dingen over het hoofd worden gezien. Dat is een uitdaging: wie wel eens een AI-chatbot gebruikt weet dat AI het niet altijd bij het het rechte eind heeft. Nu is de ene AI de andere niet, maar zeker als het gaat om het bedienen van straaljagers is voorzichtigheid nog veel belangrijker.

Straaljager X-62A

De straaljager X-62A wordt gebruikt om de AI zijn kunsten te laten vertonen. Het is een simulatie-teststraaljager die normaliter wordt gebruikt door studenten op de US Air Force Test Pilot School en het is dan ook ontwikkeld om duidelijk te maken wat de regels zijn. Een goed apparaat om te gebruiken om ook AI te trainen dus. Dat is dan ook wat er sinds december 2022 gebeurt. Maar het is wel altijd zo dat er naast de AI ook twee mensen aanwezig zijn om de X-62A te vliegen, mocht er toch moeten worden ingegrepen. 

Inmiddels heeft de AI al gevlogen tegen een F-16 die door een menselijke piloot werd bestuurd. Er werd geoefend met een luchtgevecht en het is de bedoeling dat er ook andere vluchttypes worden getest. Overigens is het niet zo dat de AI al die tijd hetzelfde is gebleven: er zijn maar liefst 100.000 regels software aangepast om het systeem beter af te stellen. Het is een spannend idee dat computers gevechtsvliegtuigen besturen, maar tegelijkertijd is het voor een luchtmacht natuurlijk interessant: mocht er iets misgaan, dan gaan daarmee hopelijk minder levens verloren.

Mis niks, volg ons WhatsApp-kanaal of abonneer je op de Bright Daily nieuwsbrief.