© Unsplash

Bitcoin halving heeft plaatsgevonden: wat betekent dat?

Bitcoin halving heeft plaatsgevonden: wat betekent dat?

20 april - 18:30

Op de nacht van vrijdag op zaterdag vond de bitcoin halving plaats. Dit betekent dat de beloning voor miners bij het delven van nieuwe bitcoins is gehalveerd.

Het delven van bitcoin is het proces waarbij nieuwe transacties worden geverifieerd en toegevoegd aan de blockchain. Miners gebruiken krachtige computers om complexe wiskundige problemen op te lossen en worden beloond met nieuwe bitcoins voor hun inspanningen. 

De bitcoin halving verwijst naar een ingebouwd mechanisme in het bitcoin-protocol dat de beloning voor het delven van nieuwe bitcoin-blokken halveert. Dit gebeurt ongeveer elke vier jaar of na het bereiken van een bepaald aantal blokken. 

Bij de lancering van bitcoin in 2009 was de beloning voor het delven van een nieuw blok 50 bitcoin. Bij de eerste halvering in 2012 werd dit teruggebracht tot 25 bitcoin per blok, vervolgens in 2016 tot 12,5 bitcoin per blok enzovoort. Met de nieuwste halvering is de beloning gereduceerd tot 3,125 bitcoins.

Waarom bestaat de halving?

De halving is ontworpen om het aanbod van bitcoin in de loop van de tijd te verminderen en zo een schaarser wordende digitale valuta te creëren. Dit kan theoretisch een opwaartse druk op de prijs veroorzaken, omdat de nieuwe aanvoer van Bitcoin door het delven wordt verminderd. 

Veel mensen kijken uit naar de halvering als een potentiële katalysator voor prijsstijgingen. Verschillende analisten waaronder JPMorgan en Deutsche Bank geloven echter dat de bitcoin halving al ingerekend is in de huidige prijs van de cryptomunt. Op moment van schrijven is een bitcoin ongeveer 64.000 dollar waard, omgerekend net geen 60.000 euro. In maart bereikte de munt zijn hoogste prijs ooit. Bitcoin noteerde toen aan een koers van 73.730 dollar. 

Meer over cryptocurrencies, en abonneer op onze nieuwsbrief.