©Bright

'Apple stopt met leer-alternatief FineWoven na klachten over hoesjes en bandjes'

'Apple stopt met leer-alternatief FineWoven na klachten over hoesjes en bandjes'

22 april - 14:15

Apple onthulde naast de iPhone 15-lijn en de Apple Watch Series 9 afgelopen najaar ook FineWoven. Dat nieuwe materiaal moet duurzamer zijn dan leer – en sowieso diervriendelijker – maar onomstreden is het niet. Na de vele klachten zou Apple nu alweer met FineWoven gestopt zijn.

Kunstleer kun je FineWoven niet noemen, en zo is het ook zeker niet bedoeld. De naam zegt het al: het is een zeer fijn geweven stof van hele dunne draadjes, 'micro twill', die net zo premium moet aanvoelen als leer en op een zelfde manier oud wordt. Dat lijkt in de praktijk toch tegen te vallen, want de afgelopen maanden kwamen er al tal van klachten – en twijfels over de milieuvriendelijkheid van het leer-alternatief.

De hoesjes zouden snel slijten, makkelijk bekrast raken en vlug vies worden. En hoewel Apple in sommige landen juist is begonnen met een campagne om FineWoven aan te prijzen, zou het bedrijf alweer stoppen met de productie.

Dat meldt de lekker Kosutami, die vaker Apple-nieuws weet te melden uit voornamelijk de productieketen. Volgens de lekker zou de duurzaamheid van FineWoven simpelweg te slecht zijn geweest om het project door te zetten. De huidige productielijn voor bandjes en hoesjes zou zijn stopgezet. Apple zou overstappen op een ander materiaal, maar dat zou ook weer geen leer zijn.

iPhone 16 en Apple Watch 10 in aantocht

Waarschijnlijk moeten we wachten tot in september voor de opvolger van FineWoven. Dan worden de nieuwe iPhones en Apple Watches onthuld. Wat betreft de horlogebandjes zou het overigens best kunnen dat het hele ontwerp op de schop gaat.

Volgens geruchten zouden de nieuwe Apple Watches voor het eerst afstappen van het huidige ontwerp van de bandjes, dat al sinds de allereerste Apple Watch onveranderd is. Dat zou ook wel jammer en weinig duurzaam zijn, aangezien veel gebruikers door de jaren heen een verzameling bandjes hebben opgebouwd, die zij tot nu toe bij elke nieuwe Watch kunnen blijven gebruiken.

Meer Apple en mis niets met onze Bright-app.