Apple wil nieuw internationaal clubtoernooi FIFA exclusief uitzenden

©FIFA

Apple wil nieuw internationaal clubtoernooi FIFA exclusief uitzenden
22 april om 19:50
Laatste update: 22 april om 21:45

Apple nadert een exclusieve deal met de internationale voetbalbond FIFA over het uitzenden van de nieuwe, uitgebreide versie van de FIFA Club World Cup.  

De iPhone-maker aast op de uitzendrechten voor het nieuwe clubtoernooi in WK-stijl, waarin topclubs van over de hele wereld het tegen elkaar opnemen. Het gaat om de eerste editie van de vernieuwde, uitgebreide FIFA Club World Cup, die in de zomer van 2025 gespeeld moet gaan worden in de VS.

Aan het toernooi zouden in het nieuwe format minstens 32 clubs meedoen. Het toernooi duurt dan een maand en eindigt medio juli, zo'n vier weken voordat het nieuwe seizoen van de Engelse Premier League van start gaat.

Miljard voor omstreden toernooi

Een exclusieve deal tussen Apple en de FIFA zou nog deze maand aangekondigd kunnen worden, meldt The New York Times. Apple zou zo'n 1 miljard dollar willen betalen aan de voetbalbond. Mogelijk gaat Apple het voetbaltoernooi alleen uitzenden aan gebruikers van zijn streamingdienst Apple TV+. Voor de wereldwijde tv-rechten had de FIFA volgens de krant gehoopt op 4 miljard, maar dat zou te hoog gegrepen zijn.

De FIFA Club World Cup is niet onomstreden. Spelersvakbonden in enkele landen klaagden eerder over de plannen voor een uitgebreide Club World Cup in de zomer, omdat ze vrezen voor overbelasting van spelers.  

Apple wil ook NBA uitzenden

Apple betaalde in 2022 al 2,5 miljard dollar voor een 10-jarige deal voor de uitzendrechten van de Amerikaanse voetbalcompetitie MLS. Die wedstrijden, waaronder die van Inter Miami met Lionel Messi, zijn tegen betaling te zien op Apple TV+. De iPhone-maker heeft ook een deal met de honkbalcompetitie Major League Baseball.

Daarnaast is Apple volgens The Athletic bezig om de streamingrechten voor bepaalde wedstrijden in de basketbalcompetitie NBA binnen te halen. Concurrenten Amazon Prime Video en YouTube zenden ook steeds meer live-sport uit.

Lees meer nieuws over Apple en mis niets met onze nieuwe app.