© Unsplash

iPad krijgt eindelijk dé app waar gebruikers al 14 jaar op wachten

iPad krijgt eindelijk dé app waar gebruikers al 14 jaar op wachten

23 april - 20:38 Laatste update: 21:13

Apple komt dit najaar met een nieuwe eigen app voor de iPad en dat is er eentje die er eigenlijk 14 jaar geleden al had moeten zijn. En nee, het is niet de langverwachte iPad-app van WhatsApp.

Later dit jaar is het eindelijk zover: Apple zou zijn eigen Rekenmachine-app voor de iPad uitbrengen. Dat meldden bronnen aan MacRumors. De nieuwe app wordt toegevoegd in de update naar iPadOS 18. De aankondiging van de app wordt verwacht tijdens Apple's jaarlijkse ontwikkelaarscongres WWDC in juni.

Gebruikers van de iPad moesten de afgelopen 14 jaar hun berekeningen doen met de calculator-apps van derden, zoals Calcbot, PCalc en talloze andere apps. Het ontbreken van de eigen Apple-app is opmerkelijk, omdat er sinds de eerste iPhone wel een Calculator-app van Apple voor iOS is.

Jobs wees eerste versie af in 2010

Steve Jobs wees in 2010 een conceptversie van de Rekenmachine-app voor de eerste iPad af, omdat het ontwerp hem niet beviel. Hij gaf softwarebaas Scott Forstall de keus tussen een geheel nieuwe rekenmachine-app voor de tablet ontwikkelen ofwel de app weg te laten. Forstall koos de laatste optie.

Daarna vlogen 14 jaar voorbij zonder een Apple Rekenmachine-app voor de tablet. Over de Weer-app voor de iPad deed Apple ook erg lang, maar die verscheen uiteindelijk in 2022.

Ook update voor macOS

Voor macOS 15 zou Apple dit najaar ook met een grote update komen van de Rekenmachine-app, met onder meer een betere samenwerking met de Notitie-app. De app zou dan op MacBooks en andere Macs ook in een zijbalk een overzicht van de laatste berekeningen tonen.

Intussen is Meta nog altijd bezig met het testen van zijn iPad-app van WhatsApp. De testversie van de iPad-app verscheen in september 2023 voor gebruikers van het WhatsApp bèta-iOS-programma op TestFlight. Daar kun je je momenteel niet meer voor aanmelden. Wanneer de iPad-versie van WhatsApp voor iedereen verschijnt, is nog niet bekend.

Nieuwe iPads

Tijdens een event op 7 mei onthult Apple zijn langverwachte nieuwe iPads. Het gaat om nieuwe modellen van de iPad Air en iPad Pro, met mooiere schermen en snellere chips.

Lees meer nieuws over de iPad en blijf op de hoogte met onze nieuwe app.