© Pexels

Dit nieuwe AI-model van Microsoft werkt erg snel op je telefoon, geen cloud nodig

Dit nieuwe AI-model van Microsoft werkt erg snel op je telefoon, geen cloud nodig

23 april - 23:19

Microsoft heeft een nieuw AI-model aangekondigd, genaamd Phi-3 Mini. De Windows-maker zegt dat het AI-model even krachtig is als GPT 3.5, het taalmodel achter de gratis versie van ChatGPT, ondanks dat het is getraind met een veel kleinere dataset.

Microsoft heeft voor het eerst details bekendgemaakt over Phi-3 Mini in een wetenschappelijk paper. Het model werd getraind om 3,3 biljoen tokens en heeft zo’n 3,8 miljard parameters. Dat is vele malen kleiner dan GPT 3.5 van OpenAI, maar volgens Microsoft kan Phi-3 Mini desalniettemin vergelijkbare prestaties neerzetten. 

Opvallend aan Phi-3 Mini is dat het getraind is met een catalogus van 'kinderboeken', die op hun beurt weer geschreven zijn door andere taalmodellen. Dat zorgt ervoor dat Phi-3 Mini een groot aantal simpele concepten kon leren, net als kinderen die naar sprookjes luisteren.

Voor smartphones en laptops

Het feit dat het model zo klein is, maakt het mogelijk om het lokaal te gebruiken op laptops of smartphones, dus zonder dat die verbonden zijn met internet. Het is niet de bedoeling dat dergelijke AI-modellen in de plaats van grotere worden gebruikt. Ze worden eerder ontwikkeld om specifieke opdrachten uit te voeren. Ze kunnen ook nuttig zijn voor bedrijven die interne data gebruiken voor het trainen van een eigen AI-model.

Meer bedrijven werken aan AI-toepassingen die alleen lokaal op apparaten zelf draaien en die geen verbinding met de cloud nodig hebben. De nieuwe AI-functies waar Apple aan werkt zouden ook op de iPhone zelf moeten werken.

Lees meer over Microsoft, of blijf op de hoogte met onze nieuwe app.