Deze nieuwe accu geeft auto's 600 kilometer bereik na 10 minuten laden

© CATL

Deze nieuwe accu geeft auto's 600 kilometer bereik na 10 minuten laden
25 april om 20:17

De bekende accufabrikant CATL heeft een nieuwe batterij aangekondigd, waarmee je bijna van Amsterdam naar Berlijn kan rijden na slechts tien minuten opladen. En hij wordt ook nog eens een stuk goedkoper.

CATL, de grootste producent van batterijen voor elektrische auto's, kondigde al eerder een batterij aan die voor 400 kilometer bereik zorgde na 10 minuten laden, maar het bedrijf heeft besloten er nog een schepje bovenop te doen. Met de nieuwe batterij kan je maar liefst 600 kilometer rijden na 10 minuten laden, en zelfs tot duizend kilometer als je hem nog iets langer laat laden.

Geavanceerder en kan beter tegen kou

De nieuwe batterij gebruikt lithium-ijzerfosfaat en is geavanceerder dan de vorige versie, waardoor hij sneller kan laden. Bovendien is hij op te laden bij heel lage temperaturen tot -20 graden Celsius.

Toch wordt de nieuwe batterij tegelijkertijd ook goedkoper, want de prijs per kilowattuur van lithium-ijzerfosfaatbatterijen zou volgens het Chinese bedrijf met de helft gedaald moeten zijn halverwege dit jaar. 

Leverancier van Tesla en Kia

Dat is goed nieuws voor mensen die elektrische auto’s nu nog te duur vinden en de overstap naar elektrisch rijden daarom uitstellen. CATL is namelijk al leverancier voor bijvoorbeeld Tesla, BMW, Kia en Ford. De kans is dus groot dat we de nieuwe batterijen daadwerkelijk terug gaan vinden in hun EV's.

Chinese batterijfabrikanten, waaronder CATL, spelen een cruciale rol op de EV-markt: ze waren vorig jaar goed voor ruim tweederde van de wereldwijde productie van accu's voor elektrische auto's.

Lees meer over elektrische auto's, en abonneer je op onze nieuwsbrief.