© COBOD

Dit huis is in 18 uur gebouwd met een 3D-printer

Dit huis is in 18 uur gebouwd met een 3D-printer

25 april om 20:58

Een Portugees bedrijf heeft een woning gebouwd in minder dan een dag. Havelar gebruikte daarvoor een grote 3D-printer. Dat heeft twee belangrijke voordelen.

Om te beginnen gaat een huis bouwen met een 3D-printer een stuk sneller dan normaal. Het bedrijf heeft zijn eerste woning in slechts 18 uur 3D-geprint. Daarna moesten er nog wel mensen aan te pas komen om het dak, de ramen, deuren en lambrisering te installeren. In totaal nam dat werk nog twee maanden in beslag.

Het is geen groot huis: er is slechts één verdieping met twee slaapkamers, een badkamer, een keuken, een eetkamer en een woonkamer. En je moet wel aan iedereen willen laten zien dat je huis uit een 3D-printer komt, want de muren laten met hun ribbels duidelijk zien dat dit geen gewoon huis is.

Veel goedkoper

Maar misschien vind je dat allemaal niet zo erg, want er is nog een groot voordeel: de prijs. Omdat het bouwen snel gaat, kan het bedrijf in Portugal huizen maken die 1500 euro per vierkante meter kosten. Dat is de helft van wat een gemiddeld huis daar kost, waardoor een huis uit de 3D-printer een ideale starterswoning kan zijn.

Aarde en stro

Het bedrijf heeft ook nog plannen om CO2-neutraal te gaan bouwen. Hoewel er nu nog een met cement vergelijkbaar materiaal uit de 3D-printer kwam, wil het bedrijf in de toekomst gebruik maken van aarde en stro om hun huizen te maken.

Lees meer over slimme huizen, of abonneer je op onze nieuwsbrief.