© Firefly Bicycles

Deze vederlichte fiets past in een koffertje

Deze vederlichte fiets past in een koffertje

25 april om 21:51

Het is geen vouwfiets, maar draagbaar is deze lichte fiets van titanium zeker wel. Het unieke model is zover uit elkaar te halen dat hij in een koffer past. Daar zijn een paar slimme trucjes voor gebruikt.

De fiets is gemaakt voor een heel specifiek doel: een Maleisische horlogemaker wilde een fiets hebben die hij in zijn Rimowa-koffer kon meenemen. Hij reist namelijk graag de wereld over, maar een fiets meenemen in het vliegtuig is ingewikkeld. Daarom schakelde de horlogemaker het bedrijf FireFly Bicycles in.

Dit bedrijf maakte een fiets die bijna helemaal uit elkaar kan worden gehaald om in een koffer te passen. Daarvoor moest wel het frame in tweeën kunnen worden gesplitst. En het frame is precies de plek waar alle remleidingen en versnellingskabels lopen.

Om dat op te lossen, kan de fiets elektronisch en dus draadloos tussen zijn twaalf versnellingen schakelen. De hydraulische schijfremmen hebben een speciaal tussenstukje in de remleiding zitten, waardoor die in tweeën kan worden gesplitst zonder dat alle olie er uitloopt.

De fiets heeft een frame, vork en zadelpen gemaakt van titanium. Daardoor weegt hij maar 7,7 kg.

Verder kunnen de 20 inch wielen en andere delen van de fiets gedemonteerd worden voor de fiets in de koffer gaat. Daarin worden de onderdelen vervolgens beschermd door schuimrubberen vulling om naar de volgende bestemming te vliegen.

De fiets is niet direct te koop, maar Firefly Bicycles zegt er graag meer van te bouwen voor geïnteresseerden.

Probeer zelf ruim 30 nieuwe e-bikes tijdens onze nieuwe E-bike Party.

Lees meer fietsen en mis niets met onze nieuwsbrief.