Eneco wil ook geld van eigenaren zonnepanelen met deze nieuwe heffing

©Unsplash

Eneco wil ook geld van eigenaren zonnepanelen met deze nieuwe heffing
29 april om 18:13
Laatste update: 29 april om 18:13

De politiek besloot dat eigenaren van zonnepanelen mogen blijven terugleveren, de salderingsregeling bleef in februari in stand. Maar steeds meer energiebedrijven vragen nu alsnog een heffing vanwege de stijgende beheerkosten: nu ook het grote Eneco.

Meerdere kleinere energiebedrijven kwamen al met een terugleverheffing voor klanten met zonnepanelen. Zij moeten daar voor betalen omdat het terugleveren een extra last op het net legt, waardoor energieleveranciers meer kosten moeten maken aan de netbeheerder. Die kosten worden niet meer doorberekend aan iedereen, maar aan de klanten die voor de extra druk zorgen: de terugverende eigenaren van zonnepanelen.

Eneco-klanten met een variabel contract gaan vanaf juni dit jaar een vast tarief aan terugleverkosten betalen: 11,5 cent per kilowattuur (kWh). Dat pakt volgens Eneco voordeliger uit voor driekwart van zijn klanten, omdat de terugleverkosten eerder waren doorberekend in het stroomtarief. Maar: klanten die meer stroom terugleveren dan ze op zelf gebruiken, krijgen nog wel een vergoeding van 14,5 cent per kWh. Dat komt netto dan op 3 cent per kWh: 30 euro per 1000 kWh dus, de jaaropbrengst van drie zonnepanelen.

Eneco: verbruik zo veel mogelijk zelf

Eneco wijst er net als zijn concurrenten op dat eigenaren van zonnepanelen hun opgewekte stroom zoveel mogelijk zelf moeten gebruiken. Dan leveren zij immers minder stroom terug, en valt ook de heffing lager uit.

In maart kondigde Eneco ook al een terugleverheffing voor klanten met een vast tarief aan: zes euro extra per maand. Dat geldt nu, waarna per juni dus het nieuwe tarief van 11,5 cent per kilowattuur geldt.

De Autoriteit Consument en Markt (ACM) onderzoekt momenteel of de terugleverheffingen wel eerlijk zijn. Na een verkenning in die studie meldde de ACM al wel dat klanten met zonnepanelen inderdaad voor extra kosten bij het energiebedrijf zorgen. Verder onderzoek moet uitwijzen welk bedrag aan terugleverheffing eerlijk is.

Meer zonnepanelen en mis niets met onze Bright-app.