Decathlon en MediaMarkt beloven beterschap na verwarring over illegale e-stepjes

© Pexels

Decathlon en MediaMarkt beloven beterschap na verwarring over illegale e-stepjes
30 april om 21:10
Laatste update: 30 april om 21:13

Met de meeste e-stepjes die je bij MediaMarkt en Decathlon kan kopen, mag je in Nederland de openbare weg niet op. Maar beide winkelketens toonden verwarrende informatie bij sommige elektrische stepjes, waardoor het ten onrechte kon lijken dat ze wel legaal op de weg waren. Beide bedrijven beloven aanpassingen te doen om verwarring te voorkomen.

Van de 51 aangeboden elektrische stepjes bij MediaMarkt mogen maar twee modellen de straat op. Ook bij Decathlon zijn er e-steps te koop die niet straatlegaal zijn. Beide winkelketens hebben in de informatie over de elektrische stepjes echter doen lijken alsof je ze wel gewoon op de openbare weg mag gebruiken, meldt Mobiliteit.nl

Op de sites van de twee bedrijven staat bij veel van de elektrische stepjes wel een waarschuwing dat de meeste e-steps niet straatlegaal zijn. In de beschrijving van veel modellen staan dan echter weer functies vermeld die het tegendeel doen geloven. Er wordt vermeld dat e-stepjes over een bel of lichten beschikken om jezelf zicht- of hoorbaar te maken. Bij Decathlon stonden er ook e-steps online waarbij geen waarschuwing over de illegaliteit op de openbare weg stond. Decathlon erkende aan Mobiliteit.nl 24 e-stepjes te hebben gevonden met 'incorrecte content'.

'Begrijpen de tegenstrijdigheid'

Beide winkelketens hebben na kritische vragen verschillende e-stepjes van hun sites gehaald. Zo haalde Decathlon de 24 e-steps met de onjuiste informatie tijdelijk offline. "Wij begrijpen de tegenstrijdigheid met de genoemde marketingtermen en zullen daarom onze partners extra uitdagen tot het verstrekken van complete en eenduidige informatie", aldus Decathlon aan Mobiliteit.nl.

Ook MediaMarkt belooft ontbrekende waarschuwingen toe te voegen. "We zullen dit direct intern oppakken en ervoor zorgen dat onze klanten te allen tijde de juiste informatie krijgen."

Welke e-stepjes zijn wel legaal?

Het Verbond voor Verzekeraars en Veilig Verkeer Nederland zeggen in reacties dat consumenten zich bewust moeten zijn van de risico’s als ze een elektrische step kopen. 

Er zijn maar enkele elektrische stepmodellen zonder trapondersteuning die straatlegaal zijn. Die worden wettelijk gezien als 'bijzondere bromfiets' beschouwd. Als je deze e-steps gebruikt, heb je een kenteken en een WA-verzekering nodig. 

Kijk ook onze video over een legale e-step.

Lees meer over elektrische stepjes, en blijf op de hoogte met onze nieuwsbrief.