©Unsplash

Kobo laat je nu zelf je e-reader repareren, maar het is niet makkelijk

Kobo laat je nu zelf je e-reader repareren, maar het is niet makkelijk

1 mei om 17:30

Het moet voor consumenten makkelijker worden om apparaten zelf te repareren. Vooral wanneer ze uit de garantieperiode komen. Dat is goedkoper en zorgt voor minder e-waste op de vuilnisbelten van de wereld. De EU wil dat zelfs als wet vastleggen onder het mom van ‘Right to Repair’. Ook Kobo maakt het nu mogelijk zelf je e-reader te repareren.

Laten we eerlijk zijn, wanneer het om een heel goedkoop apparaat gaat, zul je hem eerder vervangen dan repareren. De e-reader zit daar als gadget misschien net boven, maar het zal niet het eerste apparaat zijn waaraan je denkt wanneer je het wil repareren.

iFixit

Rakuten Kobo heeft de eerste stappen gezet om verspilling tegen te gaan. Daarvoor zijn ze een samenwerking aangegaan met de online reparatiedienst iFixit. Deze stellen onderdelen beschikbaar voor de Kobo Clara Colour, the Clara BW, en de Libra Colour: de wat duurdere modellen van het merk. Op de site van iFixit kun je nu een nieuw moederbord, accu, cover of scherm bestellen voor de bovenstaande modellen.


Beeld: iFixit

Op deze site kun je ook de gidsen vinden die helpen om de onderdelen te vervangen. Dat wil niet zeggen dat het erg makkelijk is. De producten van Kobo krijgen een reparatiescore van 6 uit 10. Dat betekent veel gedoe met lijm en klemmetjes. Wellicht zullen komende producten van Kobo zo ontworpen worden dat het makkelijker wordt om ze te repareren.

Niet weggooien maar repareren

Het Nederlandse Fairphone maakt al heel lang producten die gemaakt zijn om te repareren. Onlangs kwam het bedrijf met de Fairbuds. Van deze in-ears kun je onder andere de accu van de oortjes en de case vervangen. Wanneer je een oortje verliest, bestel je ook makkelijk een nieuwe bij. Ook Lenovo maakt zijn laptops beter repareerbaar en voorziet de binnenkant zelfs van QR-codes zodat je gelijk naar het juiste onderdeel gebracht wordt.

Mis niks, volg ons WhatsApp-kanaal of abonneer je op de Bright Daily nieuwsbrief.