Fairphone heeft nu oordopjes, mét verwisselbare batterijen en nog betaalbaar ook

©Fairphone

Fairphone heeft nu ook oordopjes, mét verwisselbare batterijen en nog betaalbaar o
9 april om 10:00

Na 's werelds best te repareren smartphones en en koptelefoon komt het Nederlandse Fairphone nu ook met één van de slechtst te fixen gadgets: de Fairbuds, met verwisselbare batterij.

Na de duurzame koptelefoon van Fairphone vorig jaar kon het eigenlijk niet uitblijven: het bedrijf heeft nu ook ook duurzame oordopjes. De naam zal niet verrassen, want die koptelefoon heette al 'Fairbuds XL'. De dopjes heten dus gewoon Fairbuds en ook deze oordopjes zijn zelf te repareren op de punten waar dat het vaakst nodig is. Goed nieuws, want draadloze oordopjes zijn erg fijn maar niet heel duurzaam: na een paar jaar zijn ze 'op'. Met lamme batterijtjes die je zelf niet kan vervangen en een dichtgelijmd binnenwerk belanden ze vaak op de vuilnisbelt.

Maar kan je de batterijen van de Fairbuds dan zelf vervangen? Jazeker: zowel de batterij van het oplaaddoosje als de batterijtjes in de oordopjes kun je vervangen. Dat is vrij uniek: bij sommige draadloze oordopjes is de batterij zelf wel vervangbaar, maar zit de behuizing alsnog dicht gelijmd. De Fairbuds kunnen gewoon worden opengeklikt, voor het makkelijk verwisselen van de batterijtjes.

Alles wat je van draadloze dopjes verwacht

Ondanks die vervangbaarheid van onderdelen, belooft Fairphone dat de oordopjes alles kunnen wat je ervan mag verwachten. Ze zijn IP54 stof- en waterbestendig en dus veilig voor in de regen of tijdens het sporten. De Fairbuds hebben active noise cancellation en bieden volgens Fairphone een rijk geluid door 11 mm drivers met titaniumcoating.

De dopjes houden het vijf tot zes uur vol tot ze weer even het doosje in moeten. Dat doosje biedt in totaal 26 uur luistertijd op één lading, en kan de dopjes in 10 minuten snelladen. De Fairbuds hebben bluetooth multipoint, zodat je met meerdere apparaten tegelijk verbonden kan zijn.

De Fairbuds zijn volgens Fairphone voor 70 procent van eerlijke en gerecyclede materialen gemaakt. Naast de batterijen van het laaddoosje en de dopjes zijn ook de speakerdelen van oordopjes zelf vervangbaar, de siliconenring die de batterijen in de dopjes waterbestendig houdt, de oortips en de binnen- en buitenkant van het oplaaddoosje. Fairphone biedt op dat geheel een jaar langer garantie dan standaard, voor totaal dus drie jaar garantie.

De Fairbuds zijn er in zwart en wit, en zijn vanaf vandaag te bestellen voor 149 euro bij Fairphone en bij Krefel, Bol, Belsimpel en Coolblue.

Meer oordoppen en download de Bright-app, nu ook voor Android, en natuurlijk voor iOS.