Deze simpele aanpassing maakt de accu van e-bikes veel veiliger

©Unsplash

Deze simpele aanpassing maakt de accu van e-bikes veel veiliger

In de e-bike-industrie is een nieuwe trend zichtbaar: hars wordt over de cellen van accu's gegoten om het risico op brand en schade te verkleinen.

De accu van een e-bike kan in brand vliegen. Dat gebeurt relatief weinig, maar met een simpele aanpassing kan het risico nog verder worden verkleind. Steeds meer fabrikanten gieten een hars over de cellen van de accu, waardoor ze worden geïsoleerd en vuur minder kans krijgt.

Vocht dat via de afdichtingen van de behuizing van een accu binnendringt kan de cellen beschadigen wat op termijn voor kortsluiting zorgt. Dankzij het hard geworden hars is dat niet meer mogelijk.

Een ander voordeel is dat de accu's langer meegaan, omdat ze minder last hebben van vibraties en andere botsingen tijdens wilde fietstochten. Onderdelen van een fietsaccu kunnen zelfs lostrillen, maar door de hars blijft alles stevig op de plek.

Nieuwe trend

Website Electrek denkt dat het gebruik van hars een nieuwe trend is die we nog vaak terug gaan zien. Zeker omdat grote fietsfabrikanten er nu ook mee aan de slag gaan. E-bike-fabrikant Pedego gebruikt een hitte-absorberende hars tussen de cellen, waardoor de accu niet alleen beter beschermd is, maar ook effecitiever hitte verspreidt. Tevens is Rad Power Bikes in de weer met een soortgelijke hars.

Lees meer over e-bikes, of blijf op de hoogte via de Bright Nieuwsbrief.