De Apple Watch mag nu iets wat geen andere gadget mag

©Pexels

De Apple Watch mag nu iets wat geen andere gadget mag
3 mei om 10:43

De Apple Watch heeft een ingebouwde ECG-scanner die hartritmestoornissen kan detecteren. Die zit er sinds 2018 in, nu heeft die functie de zegen gekregen van de toonaangevende Amerikaanse FDA, als eerste gadget ooit.

De resultaten van de hartslagmeter en ECG-scanner van de Apple Watch worden al jaren door artsen gebruikt. Sommige mensen ontdekken door de functies vroegtijdig hartritmestoornissen. Maar juist ook voor patiënten die van hun hartstoornis weten, is de Apple Watch handig. Zo wordt het horloge door Cardiologie Centra Nederland gebruikt om patiënten live in de gaten te houden. Dat scheelt voor die patiënten weer het meesjouwen van een speciale, losse hartslagmeter.

Nu is de Apple Watch als eerste gadget gekwalificeerd onder het MDDT-programma van de die toonaangevende FDA. Door die kwalificatie mag de Apple Watch als eerste gewone gadget worden gebruikt voor klinische studies, in dit geval dus om hartritmestoornissen in bij gebruikers in kaart te brengen. Voor zulke studies mochten tot nu toe alleen specialistische, medische hartslagmeters worden gebruikt.

Toonaangevende instantie

De FDA omschrijft de Apple Watch als 'niet-invasieve manier om schattingen van atriale fibrillatie binnen klinische onderzoeken te controleren'. Het gaat dan specifiek om het gebruiken van de geschiedenis van afwijkingen in de hartslag die door de Apple Watch zelf wordt opgeslagen. Op basis van die gegevens kan worden bepaald of verdere behandeling nodig is. Voorheen moest daar door bijvoorbeeld een universiteitsziekenhuis een speciale software-database voor gebouwd worden, maar de Apple Watch voldoet nu dus aan dezelfde eisen.

De zegen van de FDA is belangrijk, omdat die instantie vaak toonaangevend is op dit vlak. Als de FDA om is, duurt toestemming in andere landen vaak ook niet meer lang.

Meer Apple Watch en mis niets met onze Bright-app.