Apple Maps toont nu eindelijk ook fietsroutes in Nederland

©Unsplash/Apple

Apple Maps toont nu eindelijk ook fietsroutes in Nederland
3 mei om 11:34

Apps Kaarten, de Google Maps-concurrent van Apple, heeft nu ook eindelijk fietsroutes in Nederland. De knop zat al een paar jaar in de app, maar had in ons fietsland lange tijd geen functie.

Vandaag zijn alle fietsroutes voor heel Nederland in één klap aan Apple Kaarten toegevoegd. Dat werkt zo simpel als je zou denken: kies een bestemming, druk op het fietsje en je krijgt de route te zien. Daarbij zie je de hoogteverschillen op de route, en kan je ook kiezen om heuvels en/of drukke wegen te vermijden.

De navigatie oogt hetzelfde als routebeschrijvingen voor in de auto, voor wie zijn of haar iPhone aan het fietsstuur kan vastmaken. Ook zijn er gesproken instructies, die je op je oordoppen kan horen en eventuele muziek even wat zachter zetten. En wie een Apple Watch heeft, krijgt ook een tikje op de pols elke keer dat er een bocht aan komt. Bij drukke kruispunten raadt Apple Kaarten aan om af te stappen.

Ook nieuwe: extra stops

Het is op de fiets ook mogelijk om een extra stop toe te voegen voordat je bij je eindbestemming bent. Er is keuze uit bijvoorbeeld koffie- of lunchtentjes, fietsenmakers of openbare toiletten: handig voor als je een eind uit fietsen bent.

Verder is het mogelijk om je aankomst te delen met anderen, zodat die precies kunnen zien waar je bent en hoe lang je nog onderweg bent. Die live locatie gaat weer uit zodra je stopt met delen of wanneer je op de aankomst aankomt. De routeplanner voor fietsen is zonder update beschikbaar voor Apple Kaarten: net alleen in iOS 17 dus, maar zelfs in de wat oudere versies van iOS.

Apple Kaarten had eerder al een uitgebreide routeplanner voor het openbaar vervoer in Nederland, naast de planners voor auto's en looproutes. Ook zit er een knop voor taxidiensten in de app. Fietsroutes zijn sinds 2020 stapsgewijs toegevoegd aan steeds meer landen, maar in Nederland moesten we dus even geduld hebben.

Meer Apple en mis niets met onze Bright-app.