De eerste muziekvideo gemaakt met Sora is een wilde achtbaan

©OpenAI

De eerste muziekvideo gemaakt met Sora is een wilde achtbaan
4 mei om 16:00

OpenAI wist vriend en vijand te verrassen met Sora: een AI-tool waarmee realistische video’s kunnen worden gemaakt. OpenAI is er zelf al mee door Hollywood gegaan, om te kijken of er filmstudio’s zijn die wel oren hebben naar een makkelijkere manier om bijvoorbeeld tussenshots te maken. En misschien zelfs hele films. In ieder geval is de eerste videoclip die volledig met deze kunstmatige intelligentie is gemaakt nu een feit. Het is nogal een ruige ervaring.

Ideaal voor mensen met een korte spanningsboog, de nieuwe video van Washed Out, een indie chillwave-artiest. Het nummer heet The Hardest Part en de video is volledig gemaakt met Sora. De video is gemaakt door regisseur Paul Trillo en hij was een van de weinige artiesten die vroege toegang hebben gekregen tot de software. 

Eerste AI-muziekvideo

Het is een combinatie van veel verschillende Sora-video’s, maar dat zie je er ook wel aan af, hoewel er een rode draad is. De setting, de mensen, de kleuren: ze veranderen eigenlijk constant. Echter voelt het alsof er constant wordt ingezoomd. Binnen Sora zelf kun je korte video’s maken van maximaal 60 seconden. Deze video is 4 minuten en is dus sowieso een verzameling van geknipte stukjes Sora-video’s. Extra knap dus dat het toch één geheel lijkt door die ‘inzoom’. 

Heel eenvoudig was het niet. Het is niet zo dat Trillo een prompt deed en dit eruit kwam rollen. Hij heeft 700 individuele clips gemaakt, daar 55 stuks uitgekozen en die samengevoegd in het bekende monteerprogramma Adobe Premiere. Er komt dus zeker nog wel mensenwerk aan te pas, maar niet alle filmmakers vinden het verantwoord om AI te gebruiken, zo reageert filmmaker Luke Neumann op de muziekvideo: “Speelt je geweten niet op in het kader van de ethiek hieromtrent?”

Lees meer over AI en blijf op de hoogte via onze nieuwsbrief.