©NASA

NASA gebruikt een 36 pixel-camera voor een nieuwe ruimtemissie

NASA gebruikt een 36 pixel-camera voor een nieuwe ruimtemissie

5 mei om 23:33

Op de gemiddelde smartphone zit een 50 megapixel-camera, al is een 200 megapixel-camera ook niet vreemd. NASA zet nu in op een 36 pixel-camera voor zijn nieuwe ruimtemissie. Geen megapixel: pixel. 

Het gaat niet om James Webb, want die ruimtetelescoop is voorzien van een 122 megapixel-camera om de infraroodfoto’s te maken. Het gaat om XRISM, de X-ray Imaging Spectroscopy Mission. De satelliet van deze gezamenlijke NASA-JAXA-missie is in september 2023 de ruimte ingegaan en heeft een fotografie-instrument aan boord van 36 pixel. Stiekem is het zelfs een soort rontgen-apparaat. 

XRISM

Het instrument, genaamd Resolve, kan de temperatuur van alle foto’s checken. NASA schrijft: "We noemen Resolve een microcalorimeter spectrometer omdat elk van de 36 pixels minuscule hoeveelheden warmte meet die door elke inkomende röntgenstraal wordt afgegeven, waardoor we de chemische vingerafdrukken van elementen waaruit de bronnen bestaan in detail kunnen zien."

Het instrument kan zachte röntgenstraling waarnemen en omdat deze XRISM richting de heetste kosmische gebieden wordt gestuurd is dat belangrijk. Ook zal XRISM zwarte gaten bekijken en belooft het met veel nieuwe data te komen. Dit apparaat kan bijvoorbeeld ook gassen waarnemen, en gassen die naar ons toe bewegen stralen hogere energie uit, terwijl van ons af bewegende gassen lagere energieën uitstraalt. Wetenschappers hopen hiermee meer te ontrafelen over de stroming van gas in melkwegstelsels en de reis van elementen uit supernova-explosies. Niks mis mee dus, die 36 pixels.

Meer over ruimtevaart, en mis niets met onze nieuwsbrief.