Pim Fortuyn 22 jaar na zijn dood misschien weer te horen, dankzij AI

Pim Fortuyn 22 jaar na zijn dood misschien weer te horen, dankzij AI

6 mei om 11:46
Laatste update: 6 mei om 11:55

Vandaag start een crowdsourcing-campagne om de boeken van Pim Fortuyn om te zetten in audioboeken. Met het geld wil men de stem van Pim Fortuyn zelf inzetten om deze boeken in te spreken.

Het is vandaag precies 22 jaar geleden dat Pim Fortuyn werd vermoord op het Mediapark in Hilversum. Het is dan ook niet toevallig dat vandaag een crowdfunding-campagne start die de stem van Pim Fortuyn weer tot leven wil brengen.

AI your service

Het gaat hier om een project van Vesper Publishing, uitgever van de Fortuyn-boeken, de familie Fortuyn en XS2Content. Laatstgenoemde is een start-up die bijvoorbeeld geschreven content omzet in een podcast of video en andersom.

Wanneer het streefbedrag van 20.000 Euro is bereikt, zal Vesper Publishing bestaande audiofragmenten van Pim Fortuyn gaan gebruiken om AI te trainen. Wanneer dat gelukt is, zullen de werken van Fortuyn omgezet worden in audioboeken. Daarbij gaat het om de boeken De verweesde samenleving, De puinhopen van acht jaar Paars, De islamisering van onze cultuur en Pim Fortuyn: de autobiografie.

Voor de crowdfunding maakt men gebruik van het platform Voor de Kunst.

X2SContent voert meerdere van dit soort projecten uit maar doet dat doorgaans met nog levende personen. Zo heeft het bedrijf een samenwerking met radio-dj Erik de Zwart. Bij navraag benadrukt X2SContent dat de stem van Pim Fortuyn alleen gebruikt zal worden voor de audioboeken en niet voor anderen zaken.

Mis niks, volg ons WhatsApp-kanaal of abonneer je op de Bright Daily nieuwsbrief.