Deze nieuwe Samsung OLED-tv's zijn goedkoper

©Samsung

Deze nieuwe Samsung OLED-tv's zijn goedkoper
6 mei om 21:54

Als het aankomt om nieuwe tv's en monitoren, dan is OLED het overwegen waard. Deze beeldtechnologie verrijkt je scherm aanzienlijk met een beter kleurbereik, hoger contrast en vooral diepe zwartniveaus. Het grootste nadeel is de prijs. Hier speelt Samsung op in met zijn nieuwe lijn OLED-televisies, maar echt betaalbaar zijn ze nog steeds niet.

De nieuwe S85D-serie van Samsung bestaat uit een aantal OLED-tv's, waarvan de prijs voor een 77 inch-model rond de 3200 euro ligt. Dat is een flink bedrag, en daarom biedt Samsung ook een kleiner model aan van 55 inch, dat zo'n 1600 euro zal gaan kosten. Dat is nog niet helemaal betaalbaar te noemen, maar het is beduidend goedkoper dan de OLED-tv's in Samsungs toplijn S95D en de S90D-reeks. De nieuwe S85D-serie werd vandaag in de VS aangekondigd, maar de exacte Nederlandse prijzen zijn nog niet bekend.

Upscaling

Bij OLED mag je ervan uitgaan dat vooral de zwartniveaus veel dieper zijn. Dat komt doordat iedere individuele pixel letterlijk aan of uit gaat, in plaats van simpelweg een donkere kleur aan te nemen. Opmerkelijk aan het kleinere 55 inch-model is dat deze veel van dezelfde functies bevat als de grotere (lees: duurdere) modellen. Zo zou de 55 inch-versie nog steeds beschikken over dezelfde NQ4 AI Gen2 Processor, 4K AI Upscaling-mogelijkheden en Pantone-gevalideerde kleuren. Pantone is het toonaangevende bedrijf als het aankomt op kleuren.

Daarnaast kun je nog steeds rekenen op Dolby Atmos voor het geluid, en Samsung TV Plus en Samsung Gaming Hub voor de content. Verder beweert Samsung dat de tv een "gedurfde uitstraling" heeft vanwege het contourontwerp.

HDMI 2.1

Het instapmodel beschikt ook over de Motion Xcelerator-technologie om bewegingen zo vloeiend mogelijk te maken: ideaal dus om bijvoorbeeld sport te kijken. Ook kun je er 4 HDMI 2.1-kabels op aansluiten, waarvan iedere kabel ondersteuning biedt voor 4K op 120 Hz.

Maar daar stoppen de overeenkomsten dan ook wel. Die verversingssnelheid is namelijk één van de verschillen met de S90-lijn, die maar liefst 144 Hz aanbiedt. Deze modellen zijn dan ook vooral bedoeld voor gamers, om vertraging zoveel mogelijk te minimaliseren, en bieden ook OLED HDR+ voor extra helderheid en contrast, en Motion Xcelerator Turbo+. Deze S90D-serie begint echter vanaf zo'n 2400 euro en zal bovendien dus niet voor iedereen even gewild zijn.

Type OLED-scherm kan verschillen

Samsung zegt niet welk type OLED de nieuwe S85D-televisies gebruiken. De high-end S95D-serie gebruikt QD-OLED-panelen die door Samsung zelf zijn gemaakt, terwijl sommige modellen uit de S90D-reeks W-OLED-panelen afkomstig van LG bevatten. Bij andere van de nieuwe tv's zegt Samsung niet welk OLED-paneel je nu precies krijgt.

Lees meer nieuws over Samsung en mis niets met onze Bright-app.