©Rivian

Apple kan het toch niet laten en 'overweegt' samenwerking met Tesla-concurrent

Apple kan het toch niet laten en 'overweegt' samenwerking met Tesla-concurrent

7 mei om 10:52

Apple zou zijn eigen auto-project na tien jaar hebben gestaakt. Toch kruipt het bloed waar het niet gaan kan en zou Apple nu overwegen samen te werken met waarschijnlijk het meest veelbelovende Amerikaanse automerk: Rivian.

Terwijl Tesla de werknemers met honderden tegelijk op straat zet, weet concurrent Rivian juist opwinding te veroorzaken. Begin maart onthulde het Amerikaanse bedrijf drie nieuwe elektrische auto's: vooruitstrevend, met een opvallend ontwerp, veel functies en veel tech aan boord. Er werd al gegrapt: dit is de Apple van de autowereld.

En wat blijkt? Apple zelf zou wel interesse hebben in Rivian. Apple zou "de mogelijkheid overwegen om samen te werken met een zekere Amerikaanse EV-startup, en Rivian is een zeer waarschijnlijk kandidaat", aldus DigiTimes. De Aziatische site haalt zijn informatie bij toeleveranciers, die zouden speculeren dat Apple wil samenwerken met een startup. Zo zou de kennis die Apple de afgelopen tien jaar heeft opgedaan, niet verloren gaan.

Rivian denkt al ver vooruit

Rivian is op zijn beurt al beter geoefend in het daadwerkelijk produceren van auto's, blijkbaar toch een vak apart. Het is nog "onduidelijk wat voor vorm een dergelijke samenwerking zou hebben". En het is nog maar de vraag of Rivian überhaupt interesse heeft in een samenwerking met Apple.

Momenteel biedt Rivian juist geen ondersteuning voor Apple CarPlay in zijn auto's, waar veel concurrenten dat wel doen. Rivian heeft een eigen besturingssysteem, dat wordt bediend met futuristische scrollwieltjes op het stuur. Die wieltjes geven feedback in de vorm van trillingen en kunnen meerdere kanten op worden gedrukt. Dat werkt volgens Rivian veiliger tijdens het rijden, en zou de integratie van CarPlay moeilijker maken.

Is het realistisch?

Toch zou de expertise van Apple juist op dat software-vlak liggen. En concurrent Google werkt al nauwer samen met automakers, in de vorm van Android Automotive. Die Android-versie is speciaal ontwikkeld om de hele boordcomputer van de auto op te laten draaien. Onder meer Volvo en Audi gebruiken Android Auto, dat op zijn beurt wel weer CarPlay kan bieden. Het is echter maar weer de vraag of Apple brood ziet in zo'n rol als software-leverancier: we kennen Apple immers als totaalfabrikant van het hele product.

Meer Apple en mis niets met onze Bright-app.