©Rivian

Tesla-concurrent Rivian kondigt niet één maar drie nieuwe EV's aan

Tesla-concurrent Rivian kondigt niet één maar drie nieuwe EV's aan

7 maart - 23:26 Laatste update: 8 maart - 00:23

Tesla-rivaal Rivian heeft niet alleen zijn nieuwe elektrische SUV R2 onthuld. Het Amerikaanse automerk verraste door ook alvast de goedkopere crossovers R3 en R3X te tonen.

De nieuwe Rivian R2 krijgt een vanafprijs van 45.000 dollar, wat zo’n 30.000 dollar minder is dan de SUV Rivian R1. De R2 is een vijfzitsversie van die grotere R1S. De eerste leveringen starten volgens het bedrijf in de eerste helft van 2026 in de VS en Canada. In 2027 komt de Rivian R2 in Nederland op de markt.

De nieuwe middelgrote elektrische SUV biedt keuze uit twee accupakketten, waarbij de grootste accu een actieradius van zo'n 500 kilometer biedt. Rivian rust de auto ook uit met technologie voor autonoom rijden, met elf camera's en vijf radars.

De R2 komt er in drie motorvarianten: één motor (RWD), dubbele motor (AWD) en drie motoren (twee motoren achter en één voor). Met de krachtigste configuratie trekt de auto in minder dan 3 seconden op van 0 naar 100 km/u.

De elektrische SUV Rivian R2

Aanval op Tesla

Met de R2 probeert Rivian marktaandeel op Tesla te veroveren. Het is het eerste model van het bedrijf dat echt gericht is op de massamarkt. 

Volgens Rivian-topman RJ Scaringe wordt de R2 geproduceerd in een fabriek in de Amerikaanse staat Illinois. In die fabriek maakt Rivian ook zijn elektrische bestelwagens. 

Na de introductie van de R2 hoopt het bedrijf jaarlijks 215.000 exemplaren van zijn elektrische auto's te produceren. Vorig jaar maakte het bedrijf nog ruim 57.000 voertuigen.

Rivian R3

Na de presentatie van de R2 verraste Rivian door ook alvast de eerste beelden te tonen van de R3-crossover, die minder kost dan de R2.

De R3 is een middelgrote crossover, die volgens Rivian ook beschikt over 'offroad capaciteiten'. "De hatchback-stijl biedt zoveel mogelijk ruimte, terwijl het ook een sportief, atletisch silhouet behoudt."

Rivian R3X

Daarna deed Rivian-ceo Scaringe ook nog even Apple-oprichter Steve Jobs na door een 'one more thing' aan te kondigen. Dat bleek de krachtigere R3X te zijn. De R3X is de prestatievariant van R3, en heeft volgens Rivian een 'uitnodigend en iconisch' ontwerp.

De Rivian R3 en R3X komen na de lancering van de R2 op de markt, maar een jaartal noemde het bedrijf nog niet. 

Lees meer nieuws over elektrische auto’s en mis niks met onze app.