© Eli

Deze elektrische micro-auto krijgt een nieuwe versie met een groter rijbereik

Deze elektrische micro-auto krijgt een nieuwe versie met een groter rijbereik

7 mei om 21:11
Laatste update: 7 mei om 21:12

Fabrikat Eli brengt zijn elektrische mini-auto, de ZERO, nu ook uit in de Verenigde Staten. Microcars en Amerikanen, het lijkt niet direct een logische combinatie. Maar de nieuwe Amerikaanse versie van de Eli Zero heeft wel een paar pluspunten vergeleken met de huidige Europese variant.

Een micro-auto zoals de Eli ZERO zou je niet meteen associëren met de VS, omdat Amerikanen een voorkeur hebben voor hele grote auto's, ook de elektrische. Toch denkt het bedrijf dat er genoeg vraag naar is om ze in het land te introduceren. Eli kondigde dat vandaag aan in een persbericht.

De microcar gaat in de VS vanaf 11.900 dollar kosten. Dat is een stuk minder dan in Nederland, waar je voor de Eli ZERO minstens 14.490 euro betaalt. In de VS krijg je voor die prijs bovendien een rijbereik van zo’n 145 kilometer, versus 100 kilometer in Europa. Het is nog de vraag of het bedrijf later ook in Europa met een versie met een grotere accu komt.

Daarnaast wordt de auto uitgerust met andere features die je in Europa niet krijgt, zoals een antiblokkeersysteem (ABS) en nog wat snufjes die Eli nog niet heeft onthuld. Die upgrades zijn nodig om de auto straatlegaal te maken in de VS.

Productie opgeschaald

De microcar kan volgens Eli geladen worden met 3,2 kilowatt. Daarmee kan je de auto in drie uur volledig opladen als je op een spanning van 240 volt laadt. De topsnelheid van de Amerikaanse ZERO bedraagt 40 kilometer per uur, 5 km/u minder dan in Europa. 

Klanten kunnen de auto sinds dinsdag vooruit bestellen in de VS. Dat kost 200 dollar. De eerste Eli ZERO’s worden in het derde kwartaal van dit jaar geleverd. Het bedrijf heeft alvast zijn productiecapaciteit opgeschaald naar 4.000 auto’s per jaar. Het is niet bekend hoeveel auto’s Eli vorig jaar produceerde. Op de website van het bedrijf staat enkel dat het 'meer dan honderd' auto’s heeft verkocht.

In Nederland is ook nog een Zero Plus-model verkrijgbaar met onder meer stuurbekrachtiging, bluetooth en speakers, een infotaintmensysteem met Apple CarPlay en Android Auto en airco. De Plus-versie kost 16.990 euro.  

Lees meer nieuws over elektrische auto's en mis niets met onze nieuwe app.