Tesla schuift techniek die auto's goedkoper moest maken op de lange baan

© Tesla

Tesla schuift techniek die auto's goedkoper moest maken op de lange baan
1 mei om 23:40
Laatste update: 2 mei om 01:11

Tesla heeft besloten om de volgende generatie van de productietechniek gigacasting op de lange baan te schuiven. Met die techniek zouden auto’s sneller en goedkoper geproduceerd kunnen worden.

Gigacasting is een techniek die Tesla gebruikt waarbij grote persen worden gebruikt om grote delen van de onderkant van een auto in één keer te gieten. Dat maakt het productieproces eenvoudiger en dus ook goedkoper. Op een traditionele productielijn worden honderden onderdelen van de onderkant van een auto apart gegoten. De onderkant van bijvoorbeeld de Tesla Model Y wordt daarentegen in drie stukken gegoten.

Vorig jaar zou Tesla veel vooruitgang hebben geboekt bij de ontwikkeling van 'gigacasting 2.0'. Daarmee moest de gehele bodemplaat van een auto in één keer gegoten kunnen worden. Met de techniek moesten toekomstige auto's nog goedkoper gemaakt kunnen worden. Tesla wilde de techniek gaan gebruiken om de Tesla Model 2 van 25.000 dollar te produceren.

Financiële hoofdpijn

Tesla zet gigacasting 2.0 nu in de koelkast. Dat meldt Reuters, dat met bronnen met kennis van de zaak kon spreken. In plaats daarvan zal Tesla blijven doen wat het nu doet, namelijk auto-onderkanten in drie delen spuitgieten. Tesla zou de beslissing hebben genomen omdat het op korte termijn te duur is om te ontwikkelen. Gigacasting 2.0 vergde volgens experts torenhoge investeringen en is ook erg 'moeilijk en tijdrovend om te perfectioneren'.

Het is slechts één van een reeks beslissingen van Tesla om kosten op korte termijn te drukken. Het bedrijf kondigde deze week aan dat het 10 procent van zijn werknemers ontslaat, nadat de financiële resultaten fors tegenvielen. Zo wordt het hele Supercharger-team de laan uitgestuurd. Tegelijkertijd is Tesla wereldwijd de prijzen aan het verlagen, om meer auto’s verkocht te krijgen.

Robotaxi

Tesla zei onlangs wel te werken aan goedkopere elektrische modellen die met het huidige platform en productielijnen geproduceerd worden. Daarnaast ontwikkelt het bedrijf van Musk een zelfrijdende Robotaxi, die op 8 augustus wordt onthuld.

Volg meer nieuws over Tesla, en mis niets met onze Bright-app.