©Daimler

Deze elektrische vrachtwagen van Daimler is zelfrijdend

Deze elektrische vrachtwagen van Daimler is zelfrijdend

9 mei om 00:32

Fabrikant Daimler heeft een autonome elektrische vrachtwagen aangekondigd. Een chauffeur moet nog altijd aanwezig zijn, maar in principe kan de vrachtwagen uiteindelijk volledig zelfstandig van A naar B rijden.

De zelfrijdende vrachtwagen is gebaseerd op een Freightliner eCascadia, een bestaande elektrische vrachtwagen van het merk. Daaraan voegde Daimler zelfrijdende technologie van het merk Torc Robotics toe. De truck is een demonstratiemodel, bedoeld om de techniek te laten zien.

De vrachtwagen is uitgerust met een reeks sensoren die de omgeving in kaart kunnen brengen. Het concept gebruikt een combinatie van camera’s, lidar en radar. Ook aan boord is een computer die al de data van die sensoren kan verwerken en beslissingen kan nemen, vier extra batterijen van 12 volt en een aangepast koelingssysteem voor de computer.

Niveau 4 autonomie

De vrachtwagen moet volgens Daimler uiteindelijk een autonomie van niveau 4 halen. Dat wil zeggen dat de vrachtwagen zo goed als volledig zelfstandig kan rijden. Er moet wel nog altijd een menselijke chauffeur aan boord zijn om in te grijpen in situaties die de vrachtwagen zelf nog niet aankan.

Modulair

Het doel is om het platform modulair en schaalbaar te maken. Dat moet het mogelijk maken om zelfrijdende vrachtwagens op maat te bouwen, afhankelijk van wat een klant wil.

Aanvankelijk zullen dergelijke autonome vrachtwagens gebruikt worden voor korte en eenvoudige routes. Daimler verwacht tegen 2027 autonome vrachtwagen-technologie van niveau 4 op de markt te brengen.

Lees meer over elektrisch rijden en mis niets met onze nieuwe app.