©Unsplash

Phishing met valse QR-codes op laadpalen ontdekt in Brussel

Phishing met valse QR-codes op laadpalen ontdekt in Brussel

9 mei om 15:45

Oplichters hebben laadpalen en specifiek hun QR-codes ontdekt om geld af te troggelen van elektrische rijders. Dat meldt het Belgische energiebedrijf EnergyVision. Zij vonden in Brussel op meerdere van hun laadpalen een nep QR-code geplakt. Die wordt gebruikt om ad hoc te betalen.

Phishing via QR-codes heeft ook al een bijnaam: ‘Quishing’. Het is in opkomst nu betalen via QR-codes steeds meer gebeurt. EnergyVision heeft zo’n 2.000 laadpalen verspreid over Brussel en kreeg meerdere meldingen van mensen die de dupe waren van de oplichterspraktijken. Via LinkedIn laat het bedrijf zien dat de nepstickers er identiek uitzien.

Ad hoc betalen verplicht bij laadpalen

VRT NWS meldt dat alle Brusselse laadpalen van EnergyVision inmiddels gecontroleerd zijn en dat er bij meerdere palen stickers verwijderd moesten worden. Ad hoc betalen is ook weer bij alle palen mogelijk, wat ook moet want het is een EU-verplichting. Niettemin gebruiken de meeste elektrische automobilisten een laadpas voor het betalen en EnergyVision raadt dat ook aan omdat het veel beter te beveiligen is.

Bij Phishing via een QR-code wordt je geleid naar een aparte betaalsite. Meestal kun je snel zien of die er officieel uitziet, maar sommige oplichters kunnen een betaalpagina perfect namaken. Je kunt daarom ook de url controleren of die er verdacht uitziet. Bij twijfel moet je contact opnemen met de laadpaaleigenaar en zeker niet op betalen drukken.

Mis niks, volg ons WhatsApp-kanaal of abonneer je op de Bright Daily nieuwsbrief.