'ChatGPT-zoekmachine lanceert dag voor Google I/O'

© Unsplash

'ChatGPT-zoekmachine lanceert dag voor Google I/O'
10 mei om 14:27
Laatste update: 10 mei om 14:55

OpenAI werkt aan zijn eigen zoekmachine, gebaseerd op ChatGPT. Reuters meldt dat deze AI-zoekmachine maandag wordt gelanceerd, een dag voor Google I/O.

Het zou een opvallende datum zijn, omdat OpenAI met deze zoekmachine de directe concurrentie aangaat met Google Zoeken. Waarschijnlijk onthult Google tijdens Google I/O op zijn beurt weer een stapel nieuwe AI-functies.

Het idee van een AI-zoekmachine is dat je geen rij linkjes krijgt, maar dat het antwoord voor je wordt samengevat. Dat is praktisch en scheelt tijd, maar de resultaten zijn wel minder betrouwbaar. De bronnen zijn niet altijd duidelijk en generatieve kunstmatige intelligentie kan informatie hallucineren.

De nog niet officieel aangekondigde zoekmachine van ChatGPT zal niet de eerste in zijn soort zijn. Perplexity doet iets vergelijkbaars en heeft circa 10 miljoen maandelijkse actieve gebruikers. Perplexity toont bronnen bij de resultaten.

Google Gemini

Google voelt de hete adem van deze AI-zoekmachines in zijn nek en werkt ook aan AI-samenvattingen in Google Zoeken. Het mogelijke gevolg van deze samenvattingen is dat zoekers minder geneigd zijn om nog op een website te klikken waardoor websites die de informatie publiceren minder bezoekers krijgen.

Lees meer over kunstmatige intelligentie, of blijf op de hoogte via de Bright-app voor Android of iOS.