©NASA

Zeldzaam sterke zonnestorm dit weekend, wat staat de aarde te wachten?

Zeldzaam sterke zonnestorm dit weekend, wat staat de aarde te wachten?

10 mei om 20:21
Laatste update: 10 mei om 20:39

Voor het eerst in bijna twintig jaar zijn de ruimteweermannen in opperste staat van paraatheid. De aarde wordt dit weekend geraakt door een zeer sterke zonnestorm. Er worden heel veel geladen deeltjes door de zon uitgestoten. De geometrische storm met de kracht G4 zou kunnen leiden tot allerlei storingen, van bijvoorbeeld internet en GPS.

Woensdag werden al meerdere sterke uitbarstingen op de oppervlakte van de zon waargenomen. De plasmawolken die daarvan afkomen zullen volgens het Amerikaanse Space Weather Prediction Center (SWPC) in de komende dagen de aarde bereiken. Gegevens over wat ons mogelijk te wachten staat, verwacht de aan SWPC verbonden National Oceanic and Atmospheric Administation (NOAA) rond 02.00 in de nacht van vrijdag op zaterdag te kunnen vertellen. Op dat moment zijn de plasmawolken een miljoen kilometer van de aarde verwijderd.

De Amerikaanse instantie voor meteorologie en oceanografie zegt dat de zonnestorm met een kracht van G4 - de sterkste stormclassificatie is G5 - tot grote storingen in ruimtesatellieten, maar ook op apparatuur op aarde kan leiden. Daarom is het in opperste staat van paraatheid. Dat gebeurde voor het laatst in januari 2005, toen de aarde ook met zo’n grote zonnestorm te maken kreeg.

Koele plekken op de zon

In het slechtste geval zou de zonnestorm gevolgen kunnen hebben die voor het laatst voorkwamen in de negentiende eeuw. Toen zorgde zo’n G5-storm voor grote problemen en vloog een grote hoeveelheid telegraaflijnen in brand. In de hedendaagse samenlevingen zouden het internet en GPS- en radiosignalen verstoord kunnen raken, maar ook stroomstoringen kunnen ontstaan.

"We verwachten de ene schok na de andere", aldus Clinton Wallace, de directeur van het SWPC, vrijdagmiddag. "We zetten ons echt schrap." Wallace voegde daar wel aan toe geen catastrofale gevolgen te verwachten. "Maar we maken ons wel lichte zorgen omdat we dit in lange tijd niet meer hebben gezien."

Zestien keer zo breed als de aarde

Deze zonnestorm wordt veroorzaakt door een uitzonderlijk grote zonnevlek op het oppervlak van de zon. Zulke plekken zijn door grote veranderingen in het magnetische veld van de zon koeler dan andere en worden op ruimtefilmpjes zichtbaar als donkere vlekken op de zon. De zonnevlek waar we nu mee te maken hebben is maar liefst zestien keer zo breed als de aarde.

Lees meer over waarom zonnestormen tot storingen kunnen leiden.

Mis niks, volg ons WhatsApp-kanaal en meld je aan voor onze nieuwsbrief.