©Sony Interactive Entertainment

Nieuwe baas van PlayStation is een Nederlander

Nieuwe baas van PlayStation is een Nederlander

14 mei - 10:15

De huidige topman van PlayStation, Jim Ryan, zal worden opgevolgd door twee nieuwe topmannen. Nederlander Hermen Hulst krijgt de leiding over de ontwikkeling van alle PlayStation-games, films en series en Japanner Hideaki Nishino geeft leiding aan onder meer hardware en PlayStation Network.

Ryan kondigde zijn vertrek bij PlayStation vorig jaar al aan, en in april vertrok hij ook echt. Nu wordt die ceo-baan dus gesplitst tot twee functies, waardoor Nederlander Hermen Hulst een promotie krijgt. Hulst was eerder bijna 20 jaar lang topman van Killzone- en Horizon-ontwikkelaar Guerrilla Games, en sinds 2019 is Hulst al de topman van PlayStation Studios: het overkoepelende label boven game-ontwikkelaars als Naughty Dog, Guerrilla, Insomniac en nog veel meer.

Nu krijgt Hulst daar dus ook nog het leiderschap bij over de tak die van PlayStation-games films en series maakt, zoals de geprezen serie naar The Last of Us. "Ik ben verheugd om de studiobusinessgroep te leiden en voort te bouwen op ons succes met PlayStation 5, terwijl ik me voorbereid op de toekomst", zei Hulst in een verklaring. Officieel is Hulst vanaf 1 juni CEO van de PlayStation Studio Business Group.

Hardware

Hideaki Nishino wordt CEO van de PlayStation Platform Business Group, en geeft dan leiding aan de ontwikkeling van nieuwe spelcomputer-hardware, accessoires en andere technologie. Ook leidt hij PlayStation Network en onderhoudt hij de de relaties met third-party ontwikkelaars die games op de PlayStation uitbrengen. Nishino werkt sinds 2006 voor PlayStation, en was de afgelopen tijd al topman van de tak Platform Experiences, en was zo al verantwoordelijk voor PlayStation Network, 'innovaties in de PlayStation 5' en PlayStation VR2.

"We zullen spelers en makers blijven verbinden via producten, diensten en technologie van wereldklasse", zei Nishino. "Ik ben vereerd om naast Hermen zo'n belangrijke rol te worden benoemd. Door nauwer samen te werken, zullen we in staat zijn om ongelooflijke ervaringen op te bouwen voor een steeds groter wordend publiek, nu en in de toekomst."

Nieuwe ceo's krijgen meteen slecht nieuws

De nieuwbakken topmannen krijgen meteen wat slecht nieuws. In de nieuwste kwartaalcijfers van Sony melden dat er in het afgelopen fiscale jaar 20,8 miljoen exemplaren van de PlayStation 5 zijn verkocht. Dat zijn er iets minder dan de 21 miljoen die Sony had verwacht te verkopen, en die verwachting was al naar bedenden bijgesteld met het oog op onder meer de wereldwijde inflatie. Eerder had Sony verwacht de afgelopen 12 maanden 25 miljoen PS5's te verkopen.

Volgens geruchten komt er later dit jaar misschien een krachtigere PS5 Pro. Met die krachtigere console zou Sony mede willen voorsorteren op de komst van GTA 6, dat naar verwachting weer een enorm verkoopsucces wordt. Ook moet PlayStation weer met eigen grote nieuwe games komen, maar die zijn allemaal nog in ontwikkeling. Eerder liet Sony al weten dat er in ieder geval dit jaar geen grote nieuwe delen van bestaande game-series worden aangekondigd.

Meer PlayStation en mis niets met onze Bright-app.